Huisartsen in opleiding: wat bij moeilijkheden ?

Als huisarts in opleiding kan u nu eenmaal in een conflictsituatie met uw praktijkopleider belanden. Ook psychologische ondersteuning kan nuttig zijn. En wat te doen als u geconfronteerd wordt met agressie en geweld? Hieronder vindt u alle nuttige links.

Procedure bij ICHO voor HAIO’s

Bij conflicten tussen haio en praktijkopleider kan u terecht bij ICHOvzw.

Psychologische hulp

Voor psychologische hulp kan u terecht bij:

ARTS IN NOOD
Telefonisch op het gratis nummer 0800 23 460 (tussen 9u en 17u op werkdagen)
Via e-mail naar info@artsinnood.be
Via het contactformulier op de website https://www.artsinnood.be/neem-contact/

DOCTORS4DOCTORS
Voor meer informatie kan u terecht op de website van D4D.
Via e-mail naar info@doctors4doctors.be
Via de website http://www.doctors4doctors.be

Veiligheid van artsen

U kan als arts geconfronteerd worden met verschillende vormen van agressiviteit en agressie – verbaal en/of fysiek – die zelfs uw leven in gevaar kunnen brengen.

De FOD Volksgezondheid heeft in samenwerking met diverse organisaties een brochure uitgewerkt waarbij ook algemene preventietips worden gegeven. U vindt deze tips hier terug.

In het geval u slachtoffer zou worden van agressie of criminaliteit doe dan zeker aangifte bij de politie.

De Nationale Raad van de Orde van Artsen heeft een nationaal meldpunt van agressie tegen artsen opgericht. U  wordt dan gevraagd om via een document elke vorm van geweld – verbaal, psychologisch of fysiek – te melden.

Administratieve stappen huisartsen in opleiding

Van huisartsen in opleiding (HAIO's) wordt verwacht dat ze een aantal administratieve stappen zetten, gaande van een stageplaats vastleggen, zich inschrijven bij de Orde van Artsen en een RIZIV-nummer aanvragen tot het indienen van een stageplan en een stagerapport. Hieronder zetten we alles op een rijtje.

Sociaal statuut haio

Het sociaal statuut van de huisartsen-in-opleiding is een sui generis statuut. Door dit statuut genieten de haio’s een beperkt aantal sociale voordelen van bedienden. We vermelden ook de sociale voordelen die niet opgenomen werden in het sociaal statuut van de haio’s.

Nuttige links huisartsen in opleiding

We dachten dat het nuttig zou zijn om voor de huisartsen in opleiding een overzicht te presenteren van de instanties en verenigingen die van praktisch nut kunnen zijn. Hieronder vindt u de relevante instanties met hun webadres.