HPV-test als primaire screening

Deze rubriek is enkel een hulpmiddel en vervangt niet de authentieke teksten die aan de basis liggen van deze gegevens, in het bijzonder de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 en de opeenvolgende wijzigingen hiervan zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, de desbetreffende omzendbrieven aan de verzekeringsinstellingen en aan de zorgverleners en de instructies via magnetische drager.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de HPV-test ingevoerd als primaire screeningstest voor de opsporing van baarmoederhalskanker.

Art. 3 Gewone geneeskundige hulp
Art. 14 Gynaecologie
Art. 24bis Klinische biologie, Moleculaire biologische onderzoeken
Art. 32 Pathologische anatomie

Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) dat voornamelijk  overgedragen wordt door seksueel contact. Er zijn meer dan 150 types HPV, waarvan er een twaalftal baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Deze laatste HPV-types kunnen worden opgespoord met DNA- of RNA-gebaseerde HPV-testen. De opsporing van baarmoederhalskanker in België gebeurt momenteel door cytologisch onderzoek van een cervicaal uitstrijkpreparaat. De RIZIV-nomenclatuur voorziet een driejaarlijkse terugbetaling van dit preventief onderzoek, terwijl de HPV-test slechts wordt terugbetaald na een afwijkend cytologieresultaat.

Op basis van o.m. het KCE-rapport 238A "Welke screening voor baarmoederhalskanker?" van 2015 en zeer recente analyses uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) besliste de Interministeriële Conferentie in december 2022 om voor de baarmoederhalskankerscreening over te schakelen van cytologie naar primaire HPV-screening.

N.a.v. de introductie van de HPV-test als primaire screeningstest voor de opsporing van baarmoederhalskanker in België wordt vanaf 1 januari 2025:

  • de nomenclatuur voor het afnemen van een cervicovaginaal uitstrijkpreparaat aangepast (art. 3 - Gewone geneeskundige hulp);
  • het honorarium voor de colposcopie verhoogd (art. 14 - g) Gynaecologie);
  • voorzien in vier aparte codes voor HPV-testing (art. 24bis - Klinische biologie);
  • voorzien in vier aparte codes voor de cytologie (art. 32 - Pathologische anatomie).