Transparantiewet en -codes: vanaf 1 oktober

23 september 2024

Sinds 1 september 2023 is het verplicht voor gedeeltelijk en niet-geconventioneerde artsen om supplementen mee te delen voor terugbetaalbare verstrekkingen in het kader van de elektronische facturatie. Vanaf 1 oktober 2024 bent u, ongeacht uw conventiestatus, verplicht om bijkomende informatie te verstrekken over niet-vergoedbare ambulante verstrekkingen.

Image
arts formulieren

In de op 18 september 2024 in het Staatsblad gepubliceerde Verordening van 7 augustus 2024 worden transparantiecodes ingevoerd voor deze bijkomende gegevens, die artsen aan de verzekeringsinstellingen moeten overmaken. Als deze transparantiecodes beschikbaar zijn in uw software, bent u vanaf 1 oktober 2024 dan ook verplicht deze te gebruiken wanneer u bedragen ten laste van de patiënt legt bij ambulante verstrekkingen.

Let op: Er zijn meldingen dat de deadline van 1 oktober 2024 voor softwareontwikkelaars moeilijk haalbaar is. Als de elektronische facturatiesoftware op die datum nog niet is aangepast, kan de verplichting niet in werking treden. BVAS heeft hierover het RIZIV geïnterpelleerd en dringt aan op duidelijkheid over de invoering van deze verplichting.

 

 

 

Uitzonderingen op deze verplichting zijn van toepassing in de volgende gevallen:

  • De facturatie vindt plaats buiten het kabinet van de arts en elektronische facturatie is onmogelijk.
  • Er is sprake van overmacht die de elektronische facturatie verhindert.
  • De arts heeft op 1 januari 2023 de leeftijd van 67 jaar bereikt.

Alleen voor gedeeltelijk en niet geconventioneerde artsen

Informatie over ereloonsupplementen voor vergoedbare verstrekkingen

Sinds 1 september 2023 moet u, wanneer u elektronisch factureert, aan de verzekeringsinstellingen het bedrag meedelen van de supplementen die u factureert voor de ambulante medische verstrekkingen die de verplichte verzekering vergoedt.

Bijvoorbeeld: U factureert een vergoedbare raadpleging elektronisch aan de verzekeringsinstellingen en u vraagt een hoger bedrag aan de patiënt dan het conventiehonorarium. Dan moet u in de zone “supplement” het bedrag boven het conventiehonorarium vermelden.

Vanaf 1 oktober 2024 kan u de reden aangeven waarom u een supplement aanrekent door een of meerdere transparantiecodes aan te duiden, als u dat wil:

  • 384075 voor een professionele meerinspanning
  • 384090 voor kosten die rechtstreeks zijn gelinkt aan de verstrekking (kleine materialen en verbruiksgoederen tijdens een technische verstrekking, anesthesie, kosten voor desinfectie en sterilisatie)
  • 384112 voor indirecte kosten (kosten voor het lokaal, personeelskosten)
  • 384134 voor een supplement zonder enige duiding

Voor alle artsen

Informatie over de verstrekkingen zonder vergoeding

Vanaf 1 oktober 2024, moet u, zoals aangegeven in artikel 2 van de verordening, wanneer u elektronisch factureert, informatie aan de verzekeringsinstellingen doorgeven voor ambulante verstrekkingen waarvoor patiënten geen vergoeding ontvangen van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging:

  • Het bedrag dat een patiënt verschuldigd is voor een verstrekking die vergoedbaar is, maar die niet aan de vergoedingsvoorwaarden voldoet.

    Bijvoorbeeld: een pluridisciplinaire geriatrische evaluatie (codenummer 102233) wordt niet vergoed voor een patiënt die jonger is dan 75 jaar, omdat een toepassingsregel voor dat codenummer bepaalt dat de patiënt ouder moet zijn dan 75 jaar.
  • Het bedrag dat een patiënt verschuldigd is voor niet-vergoedbare verstrekkingen omdat ze niet bestaan in de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen, maar die een aangetoonde meerwaarde of gelijkwaardigheid hebben ten opzichte van een " standard of care".
  • Het bedrag voor materiaal, technieken of instrumentarium die incidenteel niet in het honorarium van de vergoedbare verstrekking zijn inbegrepen en dat niet op een andere manier wordt vergoed. Bijvoorbeeld, In het kader van heelkundige ingreep wegens cataract wordt een bifocale lens niet vergoed, in tegenstelling tot een monofocale lens.

U kan deze gegevens doorgeven met de volgende transparantiecodes:

  • Voor de nomenclatuurverstrekkingen die niet voldoen aan de vergoedingsvoorwaarden geldt het volgende:
    • Prestatiecode: vul de generieke transparantiecode 384215 in
    • Betrekkelijke verstrekking: vul de nomenclatuurcode in van de verstrekking die u normaal zou attesteren als aan de vergoedingsvoorwaarden zou zijn voldaan. Als er verschillende codenummers met dezelfde omschrijving in aanmerking komen, mag u kiezen welk nummer u vermeldt.
  • Voor de verstrekkingen buiten de nomenclatuur geldt het volgende:
    • Prestatiecode: vul de generieke transparantiecode 384230 in
    • Vrij tekstveld: vul een beschrijving in van de verstrekking of het nomenclatuurcodenummer van een bestaande gelijkaardige verstrekking.
  • Voor materiaal, techniek of instrumentarium die niet in het ereloon van de vergoedbare verstrekking is begrepen en dat niet op een andere manier wordt vergoed door de verzekering voor geneeskundige verzorging geldt het volgende
    • Prestatiecode: vul een of meerdere transparantiecodes in:
      • 384156 voor de materiaalkosten
      • 384171 voor de anesthesiekosten
      • 384193 voor de processing-kosten van de verstrekking
    • Vrij tekstveld: voeg een beschrijving toe van het materiaal, de techniek of het instrumentarium.
    • Betrekkelijke verstrekking: vermeld de nomenclatuurcode van de vergoedbare verstrekking waarvoor materiaal, techniek of instrumentarium worden gefactureerd.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.