Toekomstige studenten geneeskunde: invoeren van een examen op het einde van het 1ste jaar

8 mei 2015

Het is nu officieel. De regering van de Franse gemeenschap heeft vrijdag, het ontwerpdecreet voor een examen dat studenten geneeskunde na het eerste jaar moeten afleggen, goedgekeurd.

Het is nu officieel. De regering van de Franse gemeenschap heeft vrijdag, het ontwerpdecreet voor een examen dat studenten geneeskunde na het eerste jaar moeten afleggen, goedgekeurd.

 

Onder druk van de federale regering die een selectie wenste, heeft de Waalse minister Jean-Claude Marcourt weigerachtig besloten om een selectieproef op het einde van de 1ste baccalaureaat, vanaf het schooljaar 2015-2016 , in te voeren en dit onder andere om de RIZIV-nummers te kunnen geven aan de studenten die vandaag geneeskunde studeren. Dit examen zal medische vakken bevatten waarbij de helft van de materie hetzelfde zal zijn voor de vijf Geneeskunde Faculteiten.

 

Minister Marcourt wou vooral een selectieproef vóór het 1ste jaar vermijden om grote niveauverschillen te voorkomen tussen de studenten die het secundair onderwijs hebben beëindigd.

 

De Fédération Wallonie-Bruxelles wacht nu op het kadaster van de federale regering. Bovendien wordt de maatregel nu voorgelegd aan ondermeer de studenten en aan de Raad van State. Het parlement zou zich nog voor de zomer moeten uitspreken.

 

Gedeeltelijke bron: HLN 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.