RIZIV-persberich: Positieve evaluatie zorgtrajecten: diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie

15 januari 2014

De evaluatie is positief met als gevolg: de verderzetting van de zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.

De evaluatie van de zorgtrajecten is positief: verbetering van de kwaliteit van zorg, tevreden patiënten, succes van de gegevensinzameling. Met als gevolg: de verderzetting van de zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.

 

Positieve evaluatie
De zorgtrajecten zijn vanuit verschillende invalshoeken geëvalueerd. De resultaten tonen:

  • Een kwaliteitsverbetering in de opvolging van de zorgprocessen (betere overeenstemming met de aanbevelingen van goede praktijk).
  • Een grote tevredenheid en het gevoel beter behandeld te zijn bij de meeste patiënten.
  • Een groot succes bij de eerste systematische gegevensinzameling uit de elektronisch medische dossiers van de huisartsen.

 
Verderzetten van het systeem van de zorgtrajecten
De evaluatie bevat vier aanbevelingen:

  • Een verderzetting van het huidige systeem zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie aan vooraleer het uit te breiden andere ziekten.
  • De zorgtrajecten wetenschappelijk evalueren in al hun facetten via een globaal evaluatieplatform;
  • De aanpak van multimorbiditeit (ontwikkeling van meedere chronische ziekten bij eenzelfde persoon) onderzoeken via pilootprojecten.
  • Uitbreiden van de toegang tot diabeteseducatie voor diabetespatiënten die niet in aanmerking komen voor een zorgtraject.

 
De lokale multidsiciplinaire netwerken: een nieuw samenwerkingsmodel
De pilootprojecten lokale multidisciplinaire netwerken (LMN) hebben de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners op het terrein geactiveerd. De zorgtrajectpromotoren van de LMN leverden een belangrijke bijdrage aan de implementatie van de zorgtrajecten via de ondersteuning van de zorgverleners.
 
Individuele feedback huisartsen
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) analyseerde de gegevens die de huisartsen overmaakten via een beveiligde webtoepassing. Het WIV stelde individuele anonieme feedbackrapporten op. Iedere huisarts, die gegevens heeft overgemaakt via deze webtoepassing, kan zijn individueel anoniem feedbackrapport opladen op beveiligde wijze via de webtoepassing die beschikbaar is op www.zorgtraject.be > groene knop “Feedback –huisartsen”.  
 
De zorgtrajecten, een proactieve, gecoördineerde, multidisciplinaire aanpak van chronische ziekten
De zorgtrajecten betekenen een nieuwe aanpak van chronische ziekten, onderbouwd door wetenschappelijke richtlijnen. Zij beogen een betere samenwerking tussen de verschillende zorgverleners en de patiënt, en een verbetering van de kwaliteit van zorgverlening. De huisarts is de spilfiguur en de specialist heeft een ondersteunende rol. De patiënt krijgt een actieve rol via empowerment en self-management. De LMN ondersteunen alle actoren die meewerken aan de zorgtrajecten
 
Meer info:
Raadpleeg alle rapporten van deze evaluatie op de website www.zorgtraject.be:

  • Globaal evaluatierapport zorgtrajecten
  • Evaluatie van de impact op processen en uitkomsten (ACHIL-WIV)
  • Evaluatie van de patiënttevredenheid en perceptie van de ervaringen (Koning Boudewijnstichting, VDV-ABD)
  • Rapport bevraging diabeteseducatoren eerste lijn en diabetes-conventiecentra (RIZIV)
  • Evaluatie van de Lokale multidisciplinaire netwerken(VUB)

 

Bron: Persbericht RIZIV, www.riziv.be

 

Om meer te weten te komen over de zorgtrajecten, klik hier voor de rubriek op onze website.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.