Primeur: Verzekeringscomité koppelt artsenbudget aan dat van geneesmiddelen
Gisteren heeft het Verzekeringscomité het budget voor 2013 goedgekeurd. Acht miljoen extra voor de wachtposten, maar hiervoor moeten de artsen wel inleveren op hun index ten bedrage van maar liefst 21,6 miljoen euro. Intussen eigenen de mutualiteiten zich meer en meer macht toe.
Tegenover de extra acht miljoen die het Verzekeringscomité voor de wachtposten heeft vrijgemaakt, staat wel een bijzonder zware tol. Artsen moeten voor 21,6 miljoen euro inleveren op hun index. Die index kunnen de artsen later gedeeltelijk of volledig terugkrijgen, “op basis van de evaluatie van de weerslag op de uitgaven van de daling van de volumes die zijn vastgesteld in de betrokken klassen van protonpompinhibitoren, antibiotica, statines,..” Of hoe voor de eerste keer het Verzekeringscomité een budgettaire kronkel maakt en het budget voor artsenhonoraria koppelt aan dat van de geneesmiddelen.
Tot slot stelt de BVAS zich terecht vragen over de paragraaf waarin de mutualiteiten “meer technische en reglementaire middelen krijgen aangeboden om de realiteit, de conformiteit en de opportuniteit van de geneeskundige verstrekkingen te controleren en de terugvorderingen bij de zorgverleners uit te voeren”. De extra taken en de macht daaraan verbonden zijn volgens de BVAS de eerste opdracht van het RIZIV.
De mutualiteitsartsen eigenen zich nu ook de opportuniteit van diagnose en therapie toe. Alsof in de toekomst enkel nog mutualiteitsartsen competent zouden zijn om te bepalen wie welke ziekte heeft.
Dr. Marc Moens, voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.