Persbericht van het Gemeenschappelijk Front: Huisartsenwachtposten: nog meer ontgoocheling en woede na onderhoud op het Kabinet

31 oktober 2015

De vertegenwoordigers van de artsensyndicaten en huisartsenorganisaties werden op donderdag 29 oktober ontvangen op het Kabinet van Minister Maggie De Block om meer toelichting te krijgen over de beslissing om het bedrag van 10,2 miljoen euro, dat nodig is voor de verdere uitbouw van huisartsenwachtposten (HWP), te bevriezen. De gedeeltelijke vrijgave van ongeveer 5 miljoen aan subsidies, die deel uitmaakten van het medico-mutualistisch akkoord van 2015, wordt onderworpen aan maatregelen die door het Kabinet werden uiteengezet maar waarover geen concrete details werden gecommuniceerd. 

 

Persbericht van het Gemeenschappelijk Front


Huisartsenwachtposten: nog meer ontgoocheling en woede na onderhoud op het Kabinet van Minister Maggie De Block


Zaterdag, 31 oktober 2015. – De vertegenwoordigers van de artsensyndicaten en huisartsenorganisaties werden op donderdag 29 oktober ontvangen op het Kabinet van Minister Maggie De Block om meer toelichting te krijgen over de beslissing om het bedrag van 10,2 miljoen euro, dat nodig is voor de verdere uitbouw van huisartsenwachtposten (HWP), te bevriezen. De gedeeltelijke vrijgave van ongeveer 5 miljoen aan subsidies, die deel uitmaakten van het medico-mutualistisch akkoord van 2015, wordt onderworpen aan maatregelen die door het Kabinet werden uiteengezet maar waarover geen concrete details werden gecommuniceerd. Het Kabinet van de Minister stelt op zeer algemene wijze:

  1. dat de wachtposten voor dewelke financiering wordt aangevraagd over “voldoende maturiteit” moeten beschikken, namelijk een volwaardige wachtdienst dienen te organiseren tijdens het hele weekend;
  2. dat er een afsprakenplan moet komen tussen de 1ste en de 2de lijn (HWP en spoeddiensten van de ziekenhuizen);
  3. dat er een standaardisering dient te worden doorgevoerd voor de organisatie van de HWP;
  4. en dat de vrijgave van de beloofde 5 miljoen euro slechts kan gebeuren volgens een eenvormige systematiek, die niet werd omschreven.
 

Daarbij wordt volledig voorbijgegaan aan het vele waardevolle werk dat werd verricht door de “Werkgroep Huisartsenwachtposten” van de Medicomut.

 

Het blijft voor de huisartsen dus gissen naar concrete normen en de te volgen weg. Klaarblijkelijk beschouwt het Kabinet de HWP vanuit economisch oogpunt. Op het vlak van de kosten heeft men niettemin kunnen vaststellen dat de door het Kabinet vooropgestelde cijfers foute interpretaties bevatten. Nog verontrustender is het feit dat deze economische visie op de HWP geen rekening houdt met fundamentele factoren als toegankelijkheid en de noden of reële omstandigheden in het veld.

 

Een afsprakenplan tussen HWP en spoeddiensten kan er maar komen indien over het hele land HWP worden geïmplementeerd en op voorwaarde dat er een degelijke triage van de patiëntenoproepen gebeurt (1733), die trouwens al verschillende jaren op zich laat wachten.

 

De artsensyndicaten en huisartsenorganisaties wachten nu op een duidelijk geformuleerde visie en een voorstel van duidelijke standaarden en normen voor de HWP vanwege de Minister, en dit op zeer korte termijn. Over deze voorstellen dient daarna overleg te worden gepleegd tussen de huisartsenorganisaties en het Kabinet. Het is inderdaad ondenkbaar dat de ontwikkeling van de wachtdienst zou gebeuren zonder een beroep te doen op de expertise van de huisartsen.

 

Domus Medica: Dr. Maaike Van Overloop                         Wachtposten Vlaanderen: Dr. Stefan Teughels
FAG: Dr. Guy Delrée                                                         FAMGB: Dr. Michel de Volder
ASGB en Kartel: Dr. Reinier Hueting                                GBO en MoDeS: Dr. Anne Gillet
BVAS: Dr. Marc Moens                                                     ABSyM: Dr. Jacques De Toeuf
SVH: Dr. Herman Moeremans                                           AADM: Dr. Peter Hoffman

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.