Persbericht: Geen new deal nodig in de gezondheidszorg
Brussel, 26 februari 2019
Twaalf “experten” hebben een visienota gepubliceerd over de volgens hen noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg. De nota is een pleidooi tegen de betaling per prestatie en voor de afschaffing van ereloonsupplementen. Als het van de 12 “experten” afhangt, moet dus het hele gezondheidssysteem zoals we dat vandaag kennen op de schop. Dat is merkwaardig want gisteren nog bleek uit de Health Consumer Index 2018[1] dat de Belgische gezondheidszorg erop vooruit is gegaan en het op vier na beste gezondheidssysteem in Europa is.
De samenstelling van het groepje “experten” is volledig arbitrair en er zijn nogal wat niet-zorgverstrekkers bij. Het grootste en meest representatieve artsensyndicaat BVAS kreeg geen stem in dit panel. Van veel voeling met de praktijk is er dan ook geen sprake.
De “experten” stellen voor om over te stappen naar een financieringssysteem waarin de betaling per prestatie niet langer dominant is. Ze stellen voor om artsen te betalen per groep patiënten. Dat is diametraal in tegenstelling met de visie van BVAS. Het is onze vaste overtuiging dat als artsen hoofdzakelijk per prestatie betaald worden, dat de kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid ten goede komt. We voelen ons daarin gesterkt door de grote meerderheid van de artsen. Een enquête van Artsenkrant[2] wees uit dat 83% van de artsen voor het behoud van de betaling per akte gewonnen is.
Bovendien bleek zopas nog uit de Health Consumer Index 2018 dat de toegankelijkheid van de zorg een van de grootste troeven is van het Belgisch gezondheidssysteem: “Patiënten kunnen hier onmiddellijk terecht bij een huisarts (in sommige landen is dat niet evident) en krijgen relatief vlot een afspraak bij een specialist.” Voor BVAS is het duidelijk dat elke evolutie naar een forfaitair systeem met ingeschreven patiënten en hoofdzakelijk betaling per capita de toegankelijkheid zal ondergraven. De bevolking is trouwens zeer tevreden over de huidige vorm van zorgverlening.
BVAS kan zich niet van de indruk ontdoen dat de “experten” in hun zucht naar verandering de pijlers van het succesvolle Belgisch gezondheidssysteem onderuit willen halen. Een andere financiering van de artsen zal de ereloonsupplementen overbodig maken, schrijven ze. Terwijl iedereen weet dat ziekenhuizen financieel slechts kunnen overleven dankzij de ereloonsupplementen. De afschaffing ervan zal leiden tot faillissementen en sluiting van ziekenhuizen.
Ook de ‘spoedboete’ voor patiënten die voor een niet-dringend probleem op de spoeddienst langsgaan, kan niet op de goedkeuring van BVAS rekenen. Er is al een aanzienlijke meerkost voor patiënten die zich spontaan op de spoeddienst aanmelden, ongeacht of er achteraf een ernstig probleem wordt gediagnosticeerd of niet.
Voor BVAS is de conclusie duidelijk: onze gezondheidszorg, onze patiënten en onze artsen zijn absoluut niet gebaat met de ‘New Deal’ van deze 12 zelfverklaarde experten. Het doet ons denken aan de New Deal waarmee president Roosevelt in 1932 de Grote Depressie in de VS wilde bekampen. Voor de meeste Amerikanen werd het een mislukking. Pas na en door de Tweede Wereldoorlog raakte de USA uit zijn recessie.
Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS
[1] https://healthpowerhouse.com/media/EHCI-2018/EHCI-2018-report.pdf
[2] Wie bent u, dokter? Extra editie van Artsenkrant, 21 december 2018
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.