PERSBERICHT: BVAS vraagt artsen na te kijken of ze tijdens de coronapandemie verzekerd zijn buiten hun specialisatie

31 maart 2020

Bent u als arts verzekerd voor medische fouten als u bij de aanpak van de coronapandemie buiten uw specialisatie ingezet wordt?
Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft daarover nog geen eensluidend standpunt ingenomen.

Image

 

Bent u als arts verzekerd voor medische fouten als u bij de aanpak van de coronapandemie buiten uw specialisatie ingezet wordt? Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft daarover nog geen eensluidend standpunt ingenomen.  BVAS raadt de artsen daarom aan om dit na te vragen bij hun verzekeraar.

 

Brussel, 31 maart 2020

 

Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben al spontaan gemeld dat ze voor hun verzekeringen beroepsaansprakelijkheid (BA) de dekking uitbreiden als artsen in de noodsituatie van de coronapandemie buiten hun specialisatie of buiten hun normale bevoegdheid worden ingezet. Dat is bv. het geval voor artsen die ingeschakeld worden op de spoeddiensten of speciaal opgerichte COVID19-diensten om de toevloed van coronapatiënten te helpen opvangen of voor artsen die in de triagecentra meedraaien.

 

Uit navraag van BVAS blijkt dat Assuralia hierover geen eenduidige richtlijn aan haar leden heeft gegeven. De koepel van verzekeringsondernemingen laat het aan de verzekeraars zelf over om te beslissen of de waarborgen beroepsaansprakelijkheid verworven blijven voor artsen die activiteiten buiten hun specialisme uitvoeren in het kader van de COVID19-pandemie, en of ze hierover communiceren met hun verzekerden.  

 

BVAS dringt aan dat alle verzekeringsmaatschappijen hun BA-verzekeringen aanpassen aan de noodsituatie van de coronapandemie als dit niet voorzien zou zijn. Artsen die hierover nog geen informatie hebben ontvangen, doen er goed aan om hun verzekeraar te contacteren.

 

Dr. Philippe Devos, voorzitter BVAS

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.