Persbericht BVAS: Collega’s, gebruik uw syndicale hefboom!
Als de participatie aan de medische verkiezingen zo laag blijft, is het niet de schuld van de onderhandelaars dat ze weggelachen worden. Het is de schuld van de massa zwijgende en grommende artsen die hun democratische stem niet gebruikt hebben. Dat schrijft Dr. Dirk Scheveneels op de website MediQuality.net.
Dirk Scheveneels, huisarts en bestuurslid van BVAS, reageerde gevat op een vrije tribune van Dr. Arne Van Renterghem, een huisarts die naar eigen zeggen nooit de nood voelde om zich te syndiceren onder het voorwendsel “dat het eigenlijk alleen maar over geld ging”.
Van Renterghem komt tot de conclusie dat de syndicaten geen hefboom hebben om te wegen op de onderhandelingen. Geconfronteerd met de tegenvallende cijfers over het aantal artsen dat aan de verkiezingen deelnam, roept hij zijn collega’s op om de syndicaten de macht te geven om voor hen te onderhandelen, “want van ons – de zwijgende en soms grommende massa zal het niet komen.”
In zijn reactie schrijft Dr. Scheveneels dat hij het niemand kwalijk neemt dat men 500 euro lidgeld per jaar te veel vindt om jaar na jaar een billijk inkomen te verwezenlijken. Hij neemt het zelfs de overheid niet kwalijk dat de organisatie van de democratische verkiezingen mank loopt. “Maar… ik neem het de artsen kwalijk dat ze de hefboom niet gebruiken die we broodnodig hebben om met overtuiging in alle commissies gewicht in de schaal te kunnen leggen.”
BVAS weegt meer op de politiek dan menigeen vermoedt. Daardoor kunnen we een performante en innovatieve zorg blijven aanbieden voor alle 11,35 miljoen Belgen. Die wetenschap moedigt ons, BVAS-onderhandelaars, aan om door te zetten en de volgende generatie collegae mee te betrekken en op te leiden in de medisch-syndicale stiel.
Tenzij u alleen door politici en mutualisten bestuurd wil worden, moet u uw syndicale hefboom gebruiken en deelnemen aan de medische verkiezingen.
Dat kan nog tot en met 2 juli. Het is dringend!
Stem BVAS! Stem 1!
Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS
Brussel, 26 juni 2018.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.