PERSBERICHT

BVAS betreurt framing in dossier ‘Implant Files’

29 november 2018

BVAS neemt akte van het dossier ‘Implant Files’ dat in een aantal kranten en weekbladen verschijnt. Samenwerking tussen artsen en de implantaten-industrie de facto bestempelen als “fraude” of “corruptie” is voor BVAS totaal onaanvaardbaar.

BVAS neemt akte van het dossier ‘Implant Files’ dat in een aantal kranten en weekbladen verschijnt. Samenwerking tussen artsen en de implantaten-industrie de facto bestempelen als “fraude” of “corruptie” is voor BVAS totaal onaanvaardbaar. De financiële relaties tussen artsen en de implantaten-industrie moeten transparant zijn. Maar artsen die wetenschappelijk werk leveren of hun expertise en knowhow ter beschikking stellen om de kwaliteit van implantaten te verbeteren en te innoveren, hebben recht op een correcte vergoeding.

 

BVAS heeft dan ook geen enkel probleem met de Sunshine Act en het Transparantieregister. De implantaten-sector is al strikt gereglementeerd en onderhevig aan nauwgezette controle- en toezichts mechanismen. BVAS neemt daarom uitdrukkelijk afstand van de twijfelachtige journalistieke benadering die bepaalde media in dit dossier hanteren. Elke vorm van samenwerking tussen artsen en de implantaten-industrie de facto bestempelen als “fraude” of “corruptie” is meer dan een brug te ver.

 

De media gaan in dit dossier voorbij aan het feit dat de grote meerderheid van de artsen correct en in het belang van de patiënt handelen. Individuele fraudedossiers veralgemenen, ondermijnt het vertrouwen dat patiënten terecht in hun arts stellen. Deze “framing” is schadelijk voor de volksgezondheid.

 

Bovendien stoort BVAS zich aan het sensationele woordgebruik in bepaalde media (“tijd dat de etterbuil gaat barsten”, “gulle sponsors”, zorgverstrekkers “krijgen” miljoenen euro’s etc.) De vraag stelt zich ook wat de waarde is van anonieme getuigenissen die informatie “van horen zeggen” hebben? Anoniem collega’s bekladden is goedkoop en verwerpelijk.

 

 

 

Dr. Marc Moens

Voorzitter BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.