Patiëntengegevens te grabbel gooien is onaanvaardbaar
QuintilesIMS beroept zich op een zogenaamd positief advies van de privacycommissie. Maar in de contracten die het de ziekenhuizen voorlegt, wordt een loopje genomen met dat advies. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf de privacycommissie overtuigd dat de codering van de patiëntengegevens door een ‘trusted third party’ (TTP), meer bepaald de onderneming Custodix, verzekerd zou worden. Maar de contracten met de ziekenhuizen vermelden helemaal niet dat er een TTP ingeschakeld wordt. Het bedrijf zegt de ingezamelde gegevens na codering ter beschikking te stellen van ‘derden’, zonder verdere specificatie. Dat is allesbehalve transparant.
Volgens de BVAS gebruikt het Amerikaanse bedrijf een coderingssysteem dat de gegevens slechts gedeeltelijk anonimiseert. Sommige gegevens worden zelfs helemaal niet anoniem gemaakt. Er hoeft geen tekening bij op die manier het beroepsgeheim flagrant geschonden wordt. De gegevens die de ziekenhuizen overmaken dienen veeleer voor commerciële doeleinden dan voor wetenschappelijke of statistische doeleinden. Uit niets blijkt dat ze nuttig zijn voor patiëntenzorg. De werkwijze van QuintilesIMS voelt verkeerd aan. Het is duidelijk dat de privacy van de patiënten in het gedrang komt. Medische gegevens te grabbel gooien aan de farmaceutische industrie is onaanvaardbaar.
BVAS vermoedt dat QuintilesIMS zich blootstelt aan strafrechtelijke vervolging. Maar omdat BVAS niet rechtstreeks betrokken is, kan ze zelf geen procedure inspannen. Patiënten en/of artsen van wie het Amerikaanse bedrijf gegevens inzamelt, zijn wél rechtstreeks betrokken partij en kunnen naar de strafrechter stappen. Samen met de medische raden van de ziekenhuizen zal BVAS de verdere ontwikkelingen in dit onfrisse dossier nauwlettend opvolgen.
Ondertussen roept BVAS de artsen en medische raden op om niet op het voorstel van QuintilesIMS in te gaan.
Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.