Osteopathie zonder voorschrift: BVAS reageert

28 juni 2016

Osteopathie zonder medisch voorschrift? De BVAS reageert in een brief aan de betrokken ministers.

Osteopathie zonder medisch voorschrift? De BVAS reageert in een brief aan de betrokken ministers.

 

De heer Eerste Minister Charles Michel  
De heer Alexander De Croo  Vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post
De heer Kris Peeters  Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel 
De heer Didier Reynders  Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen  
De Heer Jan Jambon Vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen
Mevrouw Maggie De Block Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

 

Brussel, 27.06.2016

 

De BVAS is zo vrij u zijn bezorgdheid te melden in de evolutie van het dossier van de osteopathie, als een van de vier erkende niet conventionele praktijken, geregeld in de van de wet van 29 april 1999 betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen.

We vernamen informeel dat het de bedoeling zou zijn dat de osteopathie in de toekomst autonoom en zonder medisch voorschrift zou kunnen uitgevoerd worden.

We zijn bijzonder verontrust door dit vooruitzicht. Bij de parlementaire totstandkoming van de bovenvermelde wet van 29 april 1999 hebben we er meermaals zeer afwijzend tegenover gereageerd. Nadien hebben we expliciet de afschaffing van deze wet gevraagd. Onze standpunten werden en worden door de overgrote meerderheid van de artsen en wetenschappelijke instanties gedeeld.

Het KCE Rapport 148A ["Stand van zaken voor de osteopathie en de chiropraxie in België"] van 13 januari 2011 waarschuwde trouwens voor levensbedreigende complicaties van osteopathie, vooral bij manipulaties van de hals, en voor nutteloze en tegenaangewezen behandelingen van jonge kinderen door osteopaten. Het rapport toonde ook aan dat er slechts sporadisch bewijs kan worden gevonden voor werking van osteopathie en dan nog uitsluitend voor de verlichting van lage rug– of nekpijn. Nergens durft het KCE rapport ook maar suggereren dat osteopathie autonoom zou mogen worden uitgevoerd.

Wij verwijzen ook naar het advies van de paritaire commissie voor de niet-conventionele praktijken van 9 januari 2014 over de lijst met niet-toegestane en toegestane handelingen voor de osteopaten. De grote meerderheid van de leden is helemaal niet te vinden voor het afschaffen van het medisch voorschrift maar wil dat de diagnose voorbehouden wordt aan de universitaire medische opleidingen. Wij zien niet in welke redenen, zoals vereist door artikel 3 van de wet van 29 april 1999, de Koning zou kunnen aanhalen om af te wijken van dit advies.

Voor de BVAS is een osteopaat een kinesitherapeut met een bijkomende vorming in de osteopathie die op voorschrift van een arts bepaalde handelingen mag uitvoeren. Het is voor de BVAS onbetwistbaar dat enkel artsen de nodige opleiding en competentie verwerven om een medische diagnose te stellen en op basis daarvan een voorschrift kunnen opmaken in het belang van de patiënt.

De BVAS vreest dat de uitoefening van de osteopathie zonder medisch voorschrift bovendien extra uitgaven met zich zal meebrengen, omdat de osteopaten niet alleen hun eigen prestaties zullen willen laten terugbetalen door de ziekteverzekering, maar omdat ze allicht ook de terugbetaling zullen eisen van de door hen voorgeschreven bijkomende onderzoekingen, in de eerste plaats in de medische beeldvorming. We hoeven er u niet op te wijzen dat de gezondheidsuitgaven nu al fel onder druk staan en dat extra ioniserende stralen tegenaangewezen zijn voor onze bevolking.

Kortom, de BVAS verdedigt kwaliteitsgeneeskunde en kan dus onmogelijk akkoord gaan met de idee om de osteopathie te laten beoefenen zonder medisch voorschrift.

Wij staan uiteraard te uwer beschikking voor nadere toelichting.

Met de meeste hoogachting,

Dr. Marc Moens, Voorzitter BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.