Opinie: Vaccinatiestrategie schendt medisch geheim: artsen en experten niet op dezelfde golflengte

5 maart 2021

In het begin van de pandemie dachten we dat we het ergste wel hadden gezien met de saga van de maskers en Maggie De Block die dokter Philippe Devos een ‘dramaqueen' noemde. Niet dus.

 

Image

BRUSSEL 05/03 - Een geschiedschrijver die over enkele jaren een naslagwerk zou willen publiceren met alle uitschuivers die de regeringen van de meeste landen hebben gemaakt tijdens de coronapandemie, zal waarschijnlijk een tiental stevige volumes moeten schrijven.

 

Zonder het te hebben over de vele bugs bij het versturen van de oproepbrieven naar de doelgroepen, wordt het informaticasysteem dat op interfederaal niveau op touw is gezet om de gegevens te verzamelen over de mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie, blijkbaar afgewezen door de gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State. En de reden is: het proces is gebaseerd op een koppeling van gegevens van de ziekenfondsen en gegevens van de huisartsen om na te gaan welke patiënten comorbiditeit vertonen. Dat is een schending van het medisch geheim.

 

Overhaast werk, amateurisme of bewuste poging om van de situatie te profiteren om het medisch geheim onderuit te halen? Wie zal het zeggen. Het gebrek aan voorbereiding is in elk geval schrijnend. Men weet al maanden dat er Covid-19-vaccins staan aan te komen. Men heeft dus genoeg tijd gehad om die vaccinatie voor te bereiden. In een interview in de krant Le Soir spreekt Philippe Devos (ABSyM-BVAS-voorzitter) van een "ernstige" schending van het beroepsgeheim en vindt hij dat "dat systeem de zaken nog complexer maakt dan ze al zijn. Waarom vraagt men de huisartsen niet om een elektronisch voorschrift voor vaccinatie uit te schrijven?"

 

Klik HIER om het volledige artikel te lezen

 

Bron: Mediquality

 

 

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.