Opinie BVAS-ondervoorzitter Dr. Moens: (dure) materniteitskamer is geen ontvangstruimte
Zoals verwacht verliet hertogin Kate Middleton, de echtgenote van de Britse hertog van Cambridge William, daags na haar bevalling van het nieuwe prinsje de materniteit. Niet omdat de dagprijs in de luxesuite van het Saint-Mary’s Hospital in Londen net geen 7.000 Britse pond bedraagt, maar wel omdat elke Britse vrouw die een normaal verlopen bevalling achter de rug heeft – zowel in een NHS-ziekenhuis als in een privékliniek - binnen de 24 tot 36 uur na de bevalling naar huis terugkeert.
In nogal wat Europese materniteiten sturen gynaecologen de kersverse moeders en hun ukjes na een natuurlijke bevalling vroeger naar huis dan in België. Uiteraard enkel en alleen als dat medisch verantwoord is. Europese ziekenhuisdirecties hebben terecht begrepen dat een dure materniteitskamer geen ontvangstruimte is en dat, indien alles voorspoedig verloopt, de champagne of andere al dan niet alcoholische drankjes rijkelijk mogen vloeien, maar dan liefst in de huiselijke sfeer. Dat die huiselijke sfeer het herstel van de moeder nog meer bespoedigt, is uiteraard mooi meegenomen.
Omdat cijfers soms meer zeggen dan woorden: na een normale (vaginale) bevalling verbleef een Belgische kersverse moeder in 2012 gemiddeld 4,5 dagen in de materniteit, het hoogste van 12 onderzochte Europese landen, gevolgd door Frankrijk op 4,2 dagen. In het Verenigd Koninkrijk klopt dit cijfers af op 1,5 dag, in Denemarken 1,6 in Zweden 2,2 en in Spanje 2,5 (1). Zowel in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Spanje is er dus weinig tijd om de champagne- of cavakurken te laten knallen in de materniteit. Er is geen medische reden denkbaar die het verschil van land tot land in aantal hospitalisatiedagen na een normale bevalling zou kunnen verklaren. Verder is een natuurlijke, vaginale bevalling fysiek en mentaal even zwaar voor een Britse of Scandinavische aanstaande moeder als voor een Franse of een Belgische.
De openbare ziekteverzekeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen betalen, net als in België, de rekening van een bevallingshospitalisatie. Gezien België in de rangschikking van twaalf Europese landen op kop staat, zou de overheid het terugbetaalde verblijf in een materniteit met één dag kunnen inkorten. Met +/- 120.000 bevallingen per jaar aan een gemiddelde kost van +/- 275 euro per verblijfsdag komt een vermindering van die hospitalisatieduur met één dag overeen met een jaarlijkse besparing van +/- 33 miljoen euro. In penibele financiële tijden voor de gezondheidszorg is elke besparing meer dan welkom. Deze maatregel bij een normale bevalling hypothekeert noch de gezondheid van de moeder, noch die van het kind.
Als de jonge ouders om persoonlijke redenen verkiezen om met hun pasgeborene nog een (paar) dagje(s) langer in het moederhuis te verblijven, kan dat, maar dan op eigen kosten.
Dr. Marc Moens, BVAS-ondervoorzitter
Referentie:
1. Cijfers OESO 2012
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.