Open brief van BVAS aan minister Onkelinx
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is enorm teleurgesteld in de recente beslissing van de regering om bij het federaal parlement een wetsvoorstel in te dienen dat het vaststellen van de medische honoraria beperkt door het verbod in te voeren om vrije honoraria in tweepersoons- en gemeenschappelijke kamers te vragen en door artsen te verplichten het sociale derdebetalerssysteem toe te passen.
Niet alleen levert dit populistisch initiatief geen enkele winst voor de Staatskas op, de gevolgen van dit wetsvoorstel – indien dit door het parlement wordt goedgekeurd – reiken veel verder dan de inkomens van de artsen. Vrije honoraria betalen mee het personeel dat de arts tewerkstelt, helpt mee hoogtechnologisch materiaal en dikwijls ook een deel van het ziekenhuis te financieren.
Het wetsvoorstel beschermt op geen enkele bijkomende manier de patiënten die het financieel niet zo breed hebben. Wel is dit een geschenk voor de hospitalisatieverzekeringen van de mutualiteiten en van de andere privéziekteverzekeraars, die minder geld voor die[m1] vrije honoraria zullen moeten ophoesten.
Omdat de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid het niet nodig achtte om het artsenkorps hierover te consulteren, heeft de BVAS aan de minister een open brief geschreven. Die vindt u als bijlage terug bij dit persbericht en kan als “vrije tribune” of “lezersbrief” worden gepubliceerd.
Dr. Marc Moens, voorzitter BVAS
Bijlage: Brief aan minister Onkelinx de dato 17 september jl.
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.