Nieuwe financiering triagecentra na “historische” medicomut
Alle artsen in een triagecentrum voor patiënten die besmet zijn met COVID-19 worden vanaf vandaag vergoed met het honorarium voor de consultatie van een geaccrediteerde huisarts. Coördinerende artsen krijgen een forfaitair honorarium. De triageposten stellen wekelijks een verzamelstaat van alle prestaties op, het RIZIV zal de centra daarvoor een modeldocument bezorgen.
Brussel, 23 maart 2020
De nieuwe financiering voor triagecentra werd goedgekeurd tijdens een zoom-meeting vorige zaterdagochtend. De meeting is “historisch” omdat het de eerste keer is dat de medicomut via het internet vergaderde. De nieuwe financiering voor de triageposten geldt vanaf 8 uur deze maandagochtend.
Er komt een database die alle triagecentra inventariseert met een volgnummer en contactadressen. Voor de artsen die in deze triageposten werken komt er een eenvormig honorarium dat overeenstemt met een consultatie van een geaccrediteerde huisarts. Deze uniforme vergoeding geldt voor huisartsen, artsen-specialisten, Haio’s en ASO’s.
De coördinerende zorgverleners en de verpleegkundigen en paramedici krijgen een forfaitair honorarium per dagdeel. Ook het administratief personeel kan rekenen op een forfaitaire vergoeding.
De facturatie zal eenvoudig verlopen. De triageposten ontvangen van het RIZIV een modeldocument waarmee ze wekelijks een verzamelstaat maken van alle verrichte prestaties, gekoppeld aan de uitvoerende artsen en de patiënten. Er is dus geen getuigschrift voor verstrekte hulp per patiënt nodig.
De maatregel komt bovenop andere ondersteunende maatregelen zoals de sinds 14 maart in voege zijnde tijdelijke codenummers voor teleconsultatie, het financieel overbruggingsrecht voor artsen die hun praktijk stopzetten om alleen nog dringende gevallen op te vangen, en het thesaurievoorschot van 1 miljard euro voor de ziekenhuizen.
Meer informatie: https://www.riziv.fgov.be/nl/pers/Paginas/covid19-20200322.aspx
Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS
Dr. Bart Dehaes, Ondervoorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.