Nieuwe bijkomende financiële ondersteuning voor huisartsen: aanvraag mogelijk vanaf 1 september
Reeds in het akkoord van 2022-2023 is in de medicomut overeengekomen dat de ondersteuning van de huisartsenpraktijken moet worden versterkt. De toegenomen zorgvraag voor chronische zorg moet enerzijds adequaat worden opgevangen, anderzijds moet de huisarts bij de uitoefening van zijn beroep zich ook meer focussen op de patiënt dan administratieve taken op te volgen die hij makkelijk kan delegeren.
Kortom, een huisartsenpraktijk moet zorgondersteunend personeel kunnen inzetten. Een financiële tegemoetkoming in de kosten verbonden aan de organisatie van een praktijk kan hierbij soelaas brengen.
Naast de jaarlijkse tegemoetkoming in de loonkosten en in de kosten van het medisch telesecretariaat, het vroegere Impulseo, komt de huisarts vanaf dit najaar mogelijk in aanmerking voor twee nieuwe tegemoetkomingen:
- Tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit: een eenmalige tegemoetkoming voor het afsluiten van een eerste aanwerving van onbeperkte duur met een praktijkassistent of een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd of een samenwerkingsovereenkomst met een praktijkverpleegkundige in vast samenwerkingsverband
- Tegemoetkoming voor praktijkbeheer: een jaarlijkse tegemoetkoming voor praktijkmanagement dat de organisatie van coördinatievergaderingen, het beheer van personeel en het ontwikkelen van zorgprotocollen dekt.
De tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit kan u vanaf 1 september 2024 aanvragen via dit elektronisch formulier van het RIZIV. De tegemoetkoming voor praktijkbeheer kan u pas vanaf 1 november 2024 aanvragen.
Meer informatie over deze nieuwe tegemoetkomingen voor huisartsenpraktijken vindt u hier.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.