Niet-bindende oriëntatietest Franstalige kandidaat-studenten geneeskunde
Vanaf het komende academiejaar (2013-2014) moeten alle studenten die aan een Franstalige universiteit de geneeskundestudies willen aanvatten, een oriëntatietest afleggen. Ongeacht het resultaat, goed of slecht, is het aan de student om te beslissen of hij/zij zich aan de faculteit geneeskunde wil inschrijven.
De kosten voor de organisatie van deze test zijn niet min: 200.000 euro voor het beheer en de organisatie van de oriëntatietest en 300.0000 euro voor de universitaire academieën om vorming te organiseren als voorbereiding op deze test.
Enkele praktische weetjes over deze test:
- Op twee data kunnen de toekomstige studenten de test afleggen, namelijk op 3 juli aanstaande en/of 2 september op 8 uur in de ochtend. Aspirant-studenten kunnen dus - indien gewenst - twee maal deelnemen.
- De oriëntatietest gaat gelijktijdig door op de vijf faculteiten geneeskunde van de Franstalige universiteiten (UCL, ULB, Luik Bergen en Namen). De universiteit waar de test plaatsvindt, hoeft niet dezelfde universiteit te zijn waar de student zich later inschrijft.
- Inschrijven kan enkel online en de deelnemers kunnen het resultaat daarna ook enkel online opvragen.
- Deelname aan de oriëntatiekost bedraagt 30 euro. Dit bedrag kan als voorschot dienen als de student beslist zich voor hetzelfde academiejaar in te schrijven voor de studies geneeskunde aan één van de vijf faculteiten.
- De test bestaat uit twee delen (voormiddag en namiddag) en gaat de competentie (kennis en begrip) na op het vlak van zes kennisdomeinen: fysica, chemie, wiskunde, de Franse taal, de Engelse taal en biologie.
- Elke universiteit kan vorming organiseren om studenten hierop voor te bereiden. Al is het voor de test van aanstaande juli wellicht al te laat...
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.