Minister De Block dringt tekorten geneesmiddelen terug

2 april 2019

Om de onbeschikbaarheden van geneesmiddelen deels weg te werken, stemde de Kamer donderdagnacht een wet goed die een prioriteit geeft aan de Belgische patiënt bij het beleveren van geneesmiddelen door de groothandelaar-verdeler. 
 

Image

Om de onbeschikbaarheden van geneesmiddelen deels weg te werken, stemde de Kamer donderdagnacht een wet goed die een prioriteit geeft aan de Belgische patiënt bij het beleveren van geneesmiddelen door de groothandelaar-verdeler. Met een KB zal minister van Volksgezondheid Maggie De Block bovendien de leveringsplicht voor farmaceutische ondernemingen strenger maken. De producent zal de geneesmiddelen binnen de 72 uur moeten leveren.

 

"Dat geneesmiddelen bestemd voor Belgische patiënten hun weg niet altijd vinden naar onze apotheken is ontoelaatbaar. Dankzij deze wet en het KB zullen we hier in het belang van onze patiënten paal en perk aan stellen", zegt Maggie De Block.

 

Een groothandelaar-verdeler is een belangrijke schakel in de levering van geneesmiddelen. Het gaat om bedrijven die geneesmiddelen van de producenten naar de apotheken en ziekenhuizen verdelen, doorgaans een paar keer per dag. Als zij een bestelling plaatsen bij een geneesmiddelenproducent, dan mag die, in het belang van de volks­gezondheid, niet geweigerd worden.

 

Geneesmiddelen bestemd voor de Belgische markt vinden soms tijdens de distributie ook hun weg naar het buitenland omwille van hogere prijzen.  Geneesmiddelenproducenten leverden om die reden maar met mondjesmaat hun producten aan de Belgische groothandelaar-verdelers. Onder andere hierdoor werden de Belgische patiënten geconfronteerd met tekorten.

 

Om te vermijden dat die geneesmiddelen in het buitenland terechtkomen, is er nu een wet gestemd die groothandelaar-verdelers verplicht om prioriteit te geven aan de Belgische patiënt. De groothandelaar-verdeler kan dus enkel nog leveren aan Belgische (ziekenhuis)apotheken of andere groothandelaar-verdelers. Export kan nog steeds als men als groothandelaar-verdeler een vergunning heeft maar dan verliest men zijn prioriteit bij de levering van de fabrikant.

 

Naast de export naar het buitenland worden de toenemende onbeschikbaarheden ook veroorzaakt door productieproblemen of andere vormen van overmacht. De huidige wet biedt dus alvast een antwoord op het export-aspect van het probleem.

 

Het FAGG hanteert daarom voortaan een beslissingsboom met meerdere mogelijke acties om de onbeschikbaarheden te verhelpen. De gekozen actie is afhankelijk van hoe kritiek het tekort van een geneesmiddel is. Men kan zelfs overgaan tot de invoer van geneesmiddelen uit het buitenland. Er komt daarnaast ook een platform bestemd voor directe communicatie tussen geneesmiddelenproducenten, groothandelaars, (ziekenhuis)apothekers en het FAGG.

 

Een werkgroep van het FAGG met vertegenwoordiging van apothekers, producenten én groothandelaar-verdelers werd ruim twee jaar geleden opgericht om een oplossing uit te werken. De aangenomen wet vloeit rechtstreeks voort uit het advies van die werkgroep.

 

Bron: Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie (via Mediquality)

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.