Meer transparantie in ereloonsupplementen

6 augustus 2024

Via de transparantiewet voor artsen wil de overheid meer inzicht verwerven in de aangerekende supplementen bij ambulante prestaties van artsen. De aanpassingen gelden vanaf prestatiedatum 1 oktober 2024, onder voorbehoud van tijdige technische aanpassingen in de diverse softwaresystemen.

 

Image
dokter

Bij het aanrekenen van supplementen moeten artsen aanduiden over welk type supplement het gaat aan de hand van nieuwe pseudocodes.

Het RIZIV voorziet hierbij vier categorieën:

1. het bedrag van het ereloonsupplement voor verstrekkingen die aanleiding geven tot een tegemoetkoming van de verplichte verzekering;

2. het volledige bedrag voor verstrekkingen die terugbetaalbaar zijn door de verplichte verzekering, maar waarvoor de voorwaarden voor een terugbetaling niet zijn voldaan;

3. het volledige bedrag ten laste van de patiënt voor verstrekkingen die geen aanleiding geven tot een tegemoetkoming van de verplichte verzekering;

4. het bedrag voor materiaal, techniek of instrumentarium dat niet voor de terugbetaling in de verplichte verzekering in aanmerking komt en waarvoor geen nomenclatuurcode bestaat of waarbij de basisverstrekking wel voor terugbetaling in aanmerking komt.

Het RIZIV licht in de facturatie-instructies toe hoe de informatie moet worden geregistreerd.

Het volledige KB van 28 juni 2023 tot uitvoering van artikel 53, § 1, eerste, derde en vierde lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 kan u hier raadplegen.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.