Hou functionele samenwerkingsverbanden in handen van huisartsen

18 februari 2022

Meerdere huisartsenwachtposten zullen binnenkort samengaan in functionele samenwerkingsverbanden. BVAS wil garanties dat die samenwerkingsverbanden in handen van de huisartsen blijven.

Image
BVAS vraagt om drie bepalingen toe te voegen aan het Koninklijk Besluit betreffende de erkenning van functionele samenwerkingsverbanden.

BVAS vraagt om drie bepalingen toe te voegen aan het Koninklijk Besluit betreffende de erkenning van functionele samenwerkingsverbanden:

  1. De raad van bestuur van het functioneel samenwerkingsverband bestaat uitsluitend uit artsen-bestuursleden uit de huisartsenkring die als enigen verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de wachtdienst.
  2. De bezoldigde coördinator maakt geen deel uit van de raad van bestuur maar is een vaste genodigde.
  3. Het gebied dat onder een functioneel samenwerkingsverband valt, wordt in volledige onafhankelijkheid gekozen door de raad van bestuur van het samenwerkingsverband.

BVAS vraagt om aan het financieringsproject voor de functionele samenwerking, waarover momenteel in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (NCAZ) wordt onderhandeld, een uitgavenpost toe te voegen. Deze uitgavenpost valt buiten de enveloppe van de honoraria van de huisartsen en is specifiek bestemd voor de vergoeding van de artsen-bestuursleden die instaan voor de algemene coördinatie van het functionele samenwerkingsverband.

Dokter Luc Herry, voorzitter BVAS

Dokter Dirk Scheveneels, ondervoorzitter BVAS

Dokter David Simon, beheerder BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.