Gezamenlijk persbericht van 4 artsenverenigingen (BVAS, SSMG, GBO, FAG): RIZIV-nummers: artsenverenigingen pleiten allen voor een ingangsexamen
Brussel 12/03 - Een aantal artsenverenigingen, zoals het federale BVAS of de Franstalige koepels SSMG en FAG, hebben donderdag in een gezamenlijk persbericht gepleit voor een ingangsexamen geneeskunde gekoppeld aan een voorbereidend jaar. Dat zou het probleem van de Riziv-nummers in Franstalig België moeten oplossen. Het voorstel van de Waalse minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt om na het eerste jaar een test af te leggen, beschouwen ze als "asociaal".
De situatie in Franstalig België is bekend: doordat er niet is ingegrepen bij de instroom, studeren er meer artsen af dan bij wet is vastgelegd. Vele artsen-in-spe dreigen geen nummer van de ziekteverzekering (Riziv) te krijgen, waardoor ze hun beroep niet kunnen uitoefenen.
Aan de Vlaamse universiteiten wordt wel met een ingangsexamen gewerkt. Verschillende artsenverenigingen laten donderdag hun voorkeur blijken voor een ingangsexamen met voorbereidend jaar. Het ingangsexamen pas na een jaar studies organiseren, zoals minister Marcourt wil, toont volgens de sector" weinig respect voor het individu". Ze wijzen erop dat dit de ouders op kosten zal jagen, "want een jaar aan de universiteit is duurder dan een voorbereidend jaar". Het riskeert ook de studenten zelf te demotiveren. "Iemand die voor zijn examens van het eerste jaar geslaagd is, maar niet door het ingangsexamen geraakt en dus een andere richting moet kiezen, zou zijn hele leven teleurgesteld kunnen zijn".
Een ingangsexamen in combinatie met een voorbereidend jaar, is volgens de verenigingen "het meeste democratisch en meest solidair".
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.