Geïntegreerde praktijkpremie: BVAS oefent druk uit

5 oktober 2023

Maandag stond de uitbetaling van de geïntegreerde praktijkpremie opnieuw op de agenda van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Dr. Jos Van Hoof, bestuurder van BVAS interpelleerde opnieuw Mickaël Daubie, directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV.

Image
arts

Dr. Jos Van Hoof had Mickaël Daubie enkele weken geleden al ondervraagd over de vertraging in de uitbetaling van de geïntegreerde praktijkpremie. Die laatste  antwoordde dat de vertraging te wijten was aan de aanlevering van corrupte gegevens door twee 'kluizen', het RSW (Réseau de Santé Wallon) en Abrumet.

"Het zijn in feite het RSW en Abrumet die knoeien op het niveau van SumEhr en het medicatieschema", zegt Dr. Luc Herry, ondervoorzitter van BVAS. "De cijfers die ze hebben ontvangen zijn niet plausibel. Het RIZIV wacht daarom op andere cijfers voordat het de premie kan betalen.”

Maandag ondervroeg Jos Van Hoof Michael Daubie echter opnieuw in de medico-mut. Deze keer zei de directeur-generaal van de DGV van het RIZIV dat hij geen middelen had om de kluizen onder druk te zetten om correcte gegevens te verstrekken.

"Met andere woorden, we lijken te wachten op Godot om deze premie, die toch aanzienlijk is, uit te betalen. Voor alle huisartsen samen hebben we het over zo'n 40 miljoen euro," zegt dokter Van Hoof.

Dr. Herry voegt eraan toe: "Ons geduld raakt op. We geven het RIZIV nog twee weken om het probleem op te lossen. En als dat niet lukt, zullen we ervoor pleiten dat het RIZIV de premie toekent aan de huisartsen, ook al heeft het dan geen controlemogelijkheden.

 

Dr. Luc Herry,  ondervoorzitter van BVAS

Dr. Jos Vanhoof, directeur van BVAS

Dr. Johan Blanckaert, voorzitter van BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.