Een doordacht traject is een betere oplossing voor langdurig zieken dan sanctionering
Hoe langer de werkhervatting wordt uitgesteld, hoe moeilijker het wordt voor de patiënt. Daarom is het belangrijk dat patiënten hier juist in kunnen worden begeleid zodat zij niet alleen sneller terug aan het werk kunnen, maar vooral dat zij zich snel weer beter voelen. De arts speelt hierin uiteraard een belangrijke rol. In het belang van de patiënt moet de arts daarom vrij en zonder druk kunnen oordelen.
BVAS is er geen voorstander van de schuld door te schuiven. Sanctionering van de arts vinden we echter te verregaand. We vrezen dat artsen die ‘te veel’ ziekte-attesten voorschrijven t.o.v. het gemiddelde, hierdoor bepaalde patiënten niet meer zullen behandelen uit angst hiervoor te worden gesanctioneerd. Die aanpak dreigt het vertrouwen tussen arts en patiënt te ondermijnen en maakt van de patiënt de dupe. Anderzijds is het vreemd dat een arts riskeert gestraft te worden omdat zijn patiënt ziek is. Daarnaast zijn er ook andere actoren aanwezig tijdens dit proces.
BVAS pleit daarom voor een redelijke, gedeelde aanpak met respect voor elke actor in het traject:
- In de eerste maanden van ziekte (bijvoorbeeld tot drie maanden) blijft de huisarts het aanspreekpunt. Die stelt de ziekte vast, behandelt de patiënt en evalueert diens mogelijkheden.
- Vanaf de vierde maand komt er een multidisciplinaire evaluatie, waarbij arbeidsgeneesheren en specialisten in re-integratie onderzoeken wat wél nog mogelijk is qua werkhervatting of aangepast werk. Dit gebeurt idealiter via een onafhankelijk orgaan, los van de ziekenfondsen.
Sanctioneren zal het probleem niet oplossen. Een doordacht traject wél.
Vandaag bestaat zo’n begeleidingstraject onvoldoende. Patiënten moeten immers ook begeleid en gemotiveerd worden in een terugkeertraject. Alleen via samenwerking – arts, patiënt, werkgever, overheid – maken we een succesvolle re-integratie mogelijk. Volgens ons worden patiënten, artsen én de werkzaamheidsgraad beter vooruitgeholpen met een doordacht traject voor langdurig zieken dan met een sanctioneringssysteem voor artsen.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.