Door een gebrek aan patiënten riskeren 6.580 huisartsen een verbod om nog voor het RIZIV te mogen werken. Tekort aan artsen? Tekort aan patiënten!

20 maart 2012

Met een folder* waarschuwt de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid 6.580 huisartsen omdat ze niet meer voldoen aan bepaalde erkenningscriteria. Ze krijgen uitstel om hun situatie te regulariseren: een voldoende patiëntbestand opbouwen, of deelnemen aan een wachtdienst (4.907 huisartsen zijn in deze situatie) ofwel een globaal medisch dossier houden. 
 
4.700 van deze huisartsen kwamen niet aan het minimum van

Met een folder* waarschuwt de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid 6.580 huisartsen omdat ze niet meer voldoen aan bepaalde erkenningscriteria. Ze krijgen uitstel om hun situatie te regulariseren: een voldoende patiëntbestand opbouwen, of deelnemen aan een wachtdienst (4.907 huisartsen zijn in deze situatie) ofwel een globaal medisch dossier houden. 

 

4.700 van deze huisartsen kwamen niet aan het minimum van 500 raadplegingen, huisbezoeken of adviezen per jaar, het minimum dat minstens één keer moet gehaald worden in een gecontroleerde periode van vijf jaar. Dat is de activiteitsdrempel die vereist is.

Hoewel vandaag 15.038 artsen als huisarts zijn erkend, komen in de officiële statistieken van de FOD alleen de huisartsen voor die meer dan 1.250 patiëntencontacten hebben per jaar (wat overeenkomt met ongeveer 5 patiënten per werkdag en dus minder dan één per uur), die een dossier bijhouden en die deelnemen aan de wachtdienst. Het gaat over ongeveer 9.500 huisartsen. 

 

De erkenning van ongeveer één derde van de actueel erkende huisartsen dreigt te worden ingetrokken. Op dat ogenblijk zal men allicht over het tekort kunnen spreken waar men het nu al tot in den treuren toe over heeft. Nochtans zullen sommigen van die bedreigde huisartsen trachten hun cliënteel opnieuw op te bouwen en anderen, die nu in een ziekenhuis werken, zullen opnieuw een kabinet opstarten.

 

Als de studenten vandaag hun beklag maken over de beperkingen bij de aanvang van de studies, wat moeten we er dan van denken dat artsen van 50 jaar of ouder het recht zal ontnomen worden hun beroep uit te oefenen voor het RIZIV? 

 

Van bij de aanvang van de discussie bij de FOD Volksgezondheid, die er toe leidde dat huisartsen met een te beperkt huisartsencliënteel werden uitgesloten, heeft de BVAS een eigen statuut voor hen geëist. Een nomenclatuur zou het mogelijk moeten maken dat ze hun praktijk kunnen verderzetten, onder meer in de huisartsen wachtdiensten, waarvan sommigen met grote moeite vrijwilligers vinden om nacht- en weekenddiensten met weinig oproepen in te vullen.

 

Op ethisch vlak moeten de studenten absoluut verwittigd worden dat het niet volstaat om erkend te worden binnen het RIZIV quotum, maar dat ze bovendien voldoende patiëntencontacten moeten hebben om erkend te blijven.  Dat is bedoeling van deze mededeling.

 

 

Dr. Roland LEMYE                                        Dr. Michel VERMEYLEN                          Dr. Marc MOENS

Ondervoorzitter                                                Ondervoorzitter                                            Voorzitter

 

 

 

*Cf.http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/healthcareprofessions/Doctors/GPs/Accessandpracticeoftheprofessi/Maintainingtherecognition/index.htm

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.