Denkt U zoals wij? De resultaten van onze nationale enquête!
Met trots stellen we u vandaag de resultaten van onze grote nationale enquête bij huisartsen en specialisten voor[1]. De vragenlijsten werd op vraag van BVAS verstuurd door mediagroep RMN, in de periode tussen 30 maart en 24 mei 2018. Met 1.295 deelnemers is onze enquête een schot in de roos. En jawel, u denkt zoals wij!
Bij BVAS is het een traditie om de vinger aan de pols te houden van wat er leeft bij huisartsen en specialisten. Onze enquête peilde naar een waaier van thema’s en hete hangijzers. Wat verwachten artsen van een artsensyndicaat? Waarover maken ze zich zorgen? Wat drijft hen om in hun dagelijkse praktijk steeds weer het beste van zichzelf te geven, en hoe kan BVAS hen daarbij het best ondersteunen? Een greep uit de resultaten:
1. Opleiding
Onze enquête wijst uit dat acht op de tien huisartsen (80%) en specialisten (82%) tevreden zijn over hun stagemeester. Toch heeft maar een minderheid van de huisartsen (32%) interesse om zelf stagemeester te worden. Bij de specialisten is de interesse wat groter (47%). Eveneens opvallend: een grote meerderheid geeft aan tijdens de opleiding bijkomende uren te hebben gepresteerd zonder vergoeding. Driekwart van de huisartsen en negen op de tien specialisten zijn in dat geval.
Op de vraag of ze voorstander zijn van een ‘filter’ voor de studies geneeskunde, zoals georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, antwoorden 57% van de huisartsen en 62% van de specialisten met een ‘ja’. Tijdens hun studies dachten ze daar anders over: 71% van de huisartsen en 67% van de specialisten geven aan dat ze tijdens hun opleiding gekant waren tegen een numerus clausus.
2. Honorering
Een frappant resultaat in onze enquête is dat twee derde (66%) van de specialisten vindt dat een artsensyndicaat de betaling per prestatie moet blijven verdedigen. Dat is volledig in lijn met het programma van BVAS. In onze visie biedt de betaling per akte de beste garantie op kwaliteit van zorg. Forfaitaire vergoedingen zijn een interessante aanvulling maar wij geloven geenszins dat een verregaande forfaitarisering op zich de kwaliteit bevordert. We merken ook dat een herwaardering van de nomenclatuur hoog op het verlanglijstje staat.
Voor heel wat huisartsen blijft de betaling per prestatie aantrekkelijk. Zo verkiest 54% een remuneratie uitsluitend per akte, tegenover 11% van de huisartsen die uitsluitend forfaitair vergoed willen worden. Voor 35% maakt het niets uit. Dit strookt helemaal met de antwoorden op de vraag welke thema’s een artsensyndicaat moet verdedigen. De betaling per prestatie wordt door 65% van de huisartsen aangestipt. Eveneens hoog op het verlanglijstje staan een herwaardering van de nomenclatuur (78%), veiligheid (56%) en wachtposten (55%).
3.Work-life balance
Wat zowel bij de huisartsen als de specialisten in het oog springt, is de roep om een betere work-life balance. Meer dan de helft van de huisartsen werkt meer dan 60 uren per week. Als je vervolgens vraagt hoeveel tijd huisartsen bereid zijn te werken als ze het helemaal zelf konden kiezen, dan is er nog geen 10% die meer dan 60 uren per week wil kloppen.
Een vergelijkbaar beeld bij de specialisten: 39% geeft aan tussen de 60 uren en 80 uren per week beroepsmatig actief te zijn, terwijl de overgrote meerderheid van de specialisten niet meer dan 60 uren per week wenst te werken. En gelijk hebben ze. Daarom is een betere work-life balance voor alle artsen een topprioriteit in het BVAS-programma.
Wat verder ook blijkt uit de enquête is dat de meeste huisartsen de wachtdienst zinvol vinden, maar dat het een belangrijke workload geeft. Mocht er geen verplichte wachtdeelname zijn, dan zou maar 50% van de huisartsen nog wachten doen.
Onze enquête peilde ook naar de administratieve belasting. Acht huisartsen op de tien besteden wekelijks 5 uur of meer aan administratieve taken. Voor één huisarts op zeven (14%) is dat zelfs meer dan 15 uur per week. De specialisten gaan minstens evenveel gebukt onder administratieve overlast: 82% besteedt er meer dan 5 uur per week aan. Voor 23% loopt dat op tot meer dan 15 uur per week.
4. Praktijkorganisatie
Van de huisartsen in onze enquête werkt 61% in een solopraktijk; 38% is aan de slag in een groepspraktijk en 1% in een wijkgezondheidscentrum. Op de vraag welk statuut ze verkiezen, gaat de voorkeur van de grote meerderheid uit naar het statuut van zelfstandige (76%). De overigen verkiezen als gesalarieerde hun beroep uit te oefenen (16%) of vinden hun statuut van geen belang (8%)
Van de specialisten heeft zowat de helft (49%) een voorkeur om ziekenhuis en privépraktijk te combineren. Vier op de tien (40%) verkiezen uitsluitend in het ziekenhuis te werken, en 6% zweert uitsluitend bij een privépraktijk.
5. Overige resultaten Specialisten
- Ruim de helft van de specialisten (57%) is van mening dat artsen in het ziekenhuis niet voldoende vertegenwoordigd worden door de medische raad.
- Moeten de medische raden meer macht krijgen? Voor bijna acht op de tien (77%) specialisten is het antwoord een volmondig ‘ja’. Dit sluit naadloos aan bij de niet aflatende inspanningen van BVAS om wettelijke garanties te bekomen dat de artsen strategisch en operationeel betrokken worden in het beheer van de ziekenhuisnetwerken.
- Bijna zeven op de tien specialisten (69%) zegt voorstander te zijn van de vorming van ziekenhuisnetwerken. De forfaitaire financiering van de laagvariabele zorg wordt niet aanvaard: 71% is tegen, slechts 29% is voor.
6. Overige resultaten Huisartsen
- 62% van de huisartsen is geen voorstander van een uitbreiding van de verplichte derdebetalersregeling
- Een op twee huisartsen denkt dat er een tekort aan artsen is in hun zone. Op de vraag in welke discipline zich dat tekort situeert, geeft 73% aan dat het om huisartsen gaat. Ook oftalmologie, geriatrie, NKO en psychiatrie worden aangestipt.
- Negen op tien huisartsen werken met een elektronisch GMD. En 73% is voorstander van het elektronisch voorschrift (Recip-e).
Als we al deze resultaten bekijken, kunnen we maar één besluit trekken:
Jawel, ‘U denkt zoals wij’!
Stem dan ook zoals wij bij de medische verkiezingen van 7 tot 26 juni.
Voor BVAS is de stem van elke arts belangrijk.
Stem 1! Stem BVAS!
Klik hier voor de video met huisarts Sylvie Geurts en specialist Luc De Clercq.
Dr. Marc Moens
Voorzitter BVAS
[1] Nationale online enquête gerealiseerd in opdracht van BVAS door RMN op basis van een vragenlijst verstuurd naar alle artsen die De Specialist en Medi-Sfeer ontvangen.
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.