BVAS vraagt om accreditering tijdelijk ‘on hold’ te zetten
BVAS stelt vast dat een hele reeks tele-congressen en -seminars waarvoor accreditering werd aangevraagd uiteindelijk niet kan doorgaan. De artsen presteren bovendien al maandenlang overuren om de Covid-19-crisis het hoofd te bieden, waardoor er minder tijd beschikbaar is om extra bijscholing te volgen. Daarom vraagt BVAS om de accreditering tijdelijk op te schorten.
Brussel, 15 oktober 2020
De Accrediteringsstuurgroep besliste half juni om LOK’s en navorming onder de vorm van tele-vergaderingen zonder specifieke voorwaarden toe te laten tot het einde van 2020. Nu, vier maanden later, blijkt dat tal van dergelijke (tele)congressen en seminars niet georganiseerd worden waardoor het voor veel artsen moeilijk is om de nodige accrediteringspunten te verzamelen. Daarom dringt BVAS aan om de accreditering tijdelijk te bevriezen.
De Covid-19-epidemie noodzaakt artsen sowieso om zich specifiek hiervoor continu bij te scholen. De accrediteringsstuurgroep heeft dit deels gehonoreerd door, voor de periode van maart tot juli van dit jaar, 5 creditpoints standaard toe te kennen aan elke arts. Als blijk van waardering voor de geleverde inspanningen, de gevolgde procedures en het opzoekwerk in verband met de Covid-19-crisis, moet voor die 5 punten geen bewijs van gevolgde bijscholing geleverd worden.
Met de tweede coronagolf in aantocht zullen huisartsen en artsen-specialisten geen tijd meer overhouden voor accrediteringsactiviteiten. De zorg voor patiënten zal al hun tijd en energie vergen. In deze context is het voor artsen onmogelijk om, ook voor de tweede helft van dit jaar, aan de gebruikelijke voorwaarden voor accreditering te voldoen.
BVAS vraagt aan de Accrediteringsstuurgroep om met dit alles rekening te houden en begrip te tonen voor de artsen, die de hen resterende energie absoluut voor hun patiënten willen voorbehouden.
Dr. Philippe Devos
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.