BVAS roept artsen op om zich individueel te beraden over deconventie
In afwachting van meer duidelijkheid over het beschikbare budget voor gezondheidszorg in 2025 raadt BVAS alle artsen aan om zich individueel te beraden over het al dan niet opzeggen van het lopende akkoord artsen-ziekenfondsen.
Het huidige akkoord werd eind 2023 afgesloten voor een periode van twee jaar: 2024 en 2025. Elke arts die het akkoord heeft aanvaard voor 2024, heeft individueel de mogelijkheid om dit akkoord te weigeren voor 2025. Volgens punt 9.2 van het akkoord hebben artsen het recht om uit de conventie te stappen als:
- er zonder overleg maatregelen worden genomen die leiden tot een beperking van de honoraria;
- er tijdens de looptijd van het akkoord eenzijdig maatregelen tot stand komen die het evenwicht tussen de rechten en plichten van de artsen schaden.
De deadline voor artsen om het akkoord individueel op te zeggen verstrijkt op 15 december aanstaande. Wie vanaf 1 januari 2025 uit het akkoord wil stappen, moet dit dus uiterlijk op 14 december laten weten via de beveiligde webapplicatie Pro Gezondheid.
Eenmaal gedeconventioneerd, bent u vanaf 1 januari volledig vrij om zelf uw honoraria te bepalen. Hou er wel rekening mee dat u het sociaal statuut voor 2025 erbij inschiet. En opgelet: het verbod op ereloonsupplementen bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming in de ambulante zorg vanaf 1 januari 2025 blijft ook voor u van kracht.
Sociaal statuut 2024
Representatieve artsenorganisaties kunnen het akkoord artsen-ziekenfondsen ook collectief opzeggen. Na rijp beraad heeft BVAS geoordeeld dat het te vroeg is om die knoop nu al door te hakken. Zo vermijden we dat het sociaal statuut voor 2024 – een bedrag van om en bij de 200 miljoen euro – al meteen voor alle artsen verloren zou gaan.
We wachten af of het budgetvoorstel dat de minister op 2 december zal voorleggen garanties biedt op het behoud van de index van 3,34% en de groeinorm van 2,5%. Is dat onvoldoende het geval, dan is de collectieve verbreking van het akkoord wellicht niet te vermijden. U kan erop rekenen dat BVAS de verdere ontwikkelingen op de voet zal volgen en u te gepasten tijd zal informeren over onze beslissing.
Als de impasse rond het budget voor de ziekteverzekering aanhoudt, zal dit leiden tot een ontwrichting van het hele systeem.
Als grootste artsensyndicaat wil BVAS niet lichtzinnig omgaan met de crisissituatie die ontstaan is na de afwijzing van het budget in de Algemene Raad. Het is onze verantwoordelijkheid om de gemaakte afspreken door alle partijen, inclusief de overheid, te laten respecteren en – indien enigszins mogelijk – het lopende akkoord te handhaven om zo de tariefzekerheid voor de patiënten te garanderen. Maar dat kan alleen als ook de overheid haar verantwoordelijkheid neemt.
Artsentekort
BVAS waarschuwde al herhaaldelijk voor een golf van deconventioneringen die eraan zit te komen als, zoals eerder aangekondigd, het honorarium voor de teleconsultatie zou wegvallen, of als het dossier van de pseudocodes geblokkeerd zou raken. De situatie is zeer ernstig en de onvrede onder de artsen is immens.
Als de huidige impasse rond het budget voor de ziekteverzekering aanhoudt, zal dit leiden tot een ontwrichting van het hele systeem met langere wachtlijsten en een grote mate van tariefonzekerheid voor de patiënten. Het nu al prangende tekort aan artsen (in voltijdse equivalenten) zal alleen maar toenemen.
Dr. Johan Blanckaert
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.