BVAS-persbericht: Ziekenhuisinfecties: graag correcte informatie om elkeen voor zijn verantwoordelijkheid te kunnen plaatsen

29 augustus 2014

Graag publiceren de media verontrustende cijfers over ziekenhuisinfecties, zonder veel nuance of toelichting. Die berichten zijn mediageniek, vooral als in eenzelfde adem artsen en (in mindere mate) verpleegkundigen als schuldigen worden aangewezen.

Graag publiceren de media verontrustende cijfers over ziekenhuisinfecties, zonder veel nuance of toelichting. Die berichten zijn mediageniek, vooral als in eenzelfde adem artsen en (in mindere mate) verpleegkundigen als schuldigen worden aangewezen. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zijn de deze week gebruikte cijfers gewoon fout. Bovendien is het vermijden van ziekenhuisinfecties een complexe zaak waar iedereen die over de vloer van een ziekenhuis komt bij betrokken is. Dat wordt vergeten.

 

De strijd tegen ziekenhuisinfecties met antibiotica weerstandige ziektekiemen is intensief. De ziekenhuizen hanteren strenge protocollen voor alle medewerkers, zoals bv. een strikt  handenwassenbeleid. Deze infecties komen in België evenveel voor als het Europese gemiddelde, namelijk 6%. De betekenis van dergelijke cijfers moet ook gerelativeerd worden want deelname aan enquêtes over deze aantallen is niet verplicht. Wetenschappelijk weet men dat, zelfs met de meest verregaande voorzorgsmaatregelen, nooit alle ziekenhuisinfecties zal kunnen vermijden.  Dit betekent natuurlijk niet dat de preventie van deze besmettingen niet continu een topprioriteit moet zijn.   

 

In het ziekenhuis opgenomen patiënten zijn ernstig ziek en hebben een verminderde weerstand tegen allerlei besmettingen, inclusief door multiresistente kiemen. Daarbij wordt gemakshalve vergeten dat dergelijk kiemen ook meer en meer gevonden worden bij gezonde dragers buiten de ziekenhuizen, zelfs bij kinderen van deze dragers.

 

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) ondersteunt ten volle de strijd tegen de nosocomiale infecties. Er zijn geen excuses voor ziekenhuismedewerkers om zich te onttrekken aan het strikt voorkomingsbeleid. Daarnaast is de BVAS van mening dat deze preventie een meer globale aanpak verdient. Iedereen die een ziekenhuis betreedt als (ambulante) patiënt of die in contact komt met opgenomen patiënten, dus ook alle bezoekers, moeten op de risico’s van overdracht van besmetting en dragerschap van resistente kiemen worden gewezen. De overheid moet de ziekenhuizen de mogelijkheden geven om hun verantwoordelijkheid op te nemen zodat de hygiënische voorzieningen voor elkeen toegankelijk zijn en er verstaanbare informatie beschikbaar is voor het grote publiek.

 

De slogan “U bent in goede handen” die de FOD Volksgezondheid sinds 2005 tweejaarlijks hanteert over handhygiëne voor ziekenhuismedewerkers moet met andere woorden worden verruimd: “Iedereen waakt mee over de ziekenhuishygiëne”. 

 

Dr. Marc Moens                                                        Dr. Roland LEMYE

Ondervoorzitter BVAS                                                          Voorzitter BVAS


Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.