BVAS-persbericht: Ziekenfondsen gaan hun boekje te buiten
Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) heeft zopas een rangschikking van ziekenhuizen gepubliceerd. Het weet maar al te goed dat dit geen vrijblijvende zaak is en dat ze bepaalde ziekenhuizen in diskrediet brengt. De gevolgen hiervan zijn niet te onderschatten terwijl het IMA zijn analyse enkel baseert op beperkte informatie waarover het beschikt.
Tot het tegendeel bewezen is, beschikken de ziekenfondsen (gelukkig) niet over de medische dossiers, noch over de medische gegevens van hun leden, onze patiënten. Hun bronnen zijn beperkt tot de patiëntenfacturen die ze behandelen. Die zijn gebaseerd op de door de zorgverleners geattesteerde nomenclatuurcodenummers. Die gegevens mogen wettelijk enkel worden gebruikt voor de doeleinden waar ze voor bestemd zijn, onder meer de terugbetaling van zorgen aan de patiënt.
De publicatie van deze rangschikking heeft enkel een politieke en besparingsdoelstelling. Voor de mutualiteiten gaat het alleen om de hiërarchisering van de ziekenhuizen te ondersteunen met aan de top van de piramide, zonder verder onderzoek, de universitaire ziekenhuizen wat ten nadele is van de plaatselijke ziekenhuizen die nochtans de waarde van onze gezondheidszorg en de tevredenheid van onze patiënten uitmaken.
Medewerkers van ziekenfondsen zitten mee in raden van bestuur van netwerken van polyklinieken, van (universitaire) ziekenhuizen en van instellingen die tot dezelfde politieke obediëntie behoren. Heeft men nog het recht zich af te vragen of hun klassement nog wel objectief kan zijn?
Artsen hebben geen bezwaar tegen de beoordeling van hun praktijk maar ze weigeren dat recht aan de ziekenfondsen toe te kennen. Dat is een taak voor de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid of voor de gefedereerde entiteiten maar niet die van de mutualiteiten. Mutualiteiten zijn in de eerste plaats verzekeraars. Ze zijn vooral in deze materie geïnteresseerd om voor zichzelf als verzekeraars economische voordelen te puren uit deze informatie. Wetende dat ze bovendien belangen hebben in de uitbating van sommige instellingen, kunnen we alleen maar vaststellen dat sommige mutualiteiten enkel hun eigen belangen verdedigen, onder het mom van de bescherming van hun leden.
Dr. Marc Moens Dr. Roland Lemye
Ondervoorzitter BVAS Voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.