BVAS-persbericht: Weigering behandeling van Joodse patiënte
Recent maakte de pers melding van weigering van zorg bij een patiënte omdat ze Joods was. Deze weigering zou vergezeld geweest zijn van misplaatste opmerkingen over de oorlogstoestand tussen Israël en de Palestijnen.
Met betrekking tot dit conflict heeft iedereen recht op zijn of haar mening, maar deze kan nooit een reden zijn om zorg aan een patiënt te weigeren, welke ook zijn of haar overtuiging is (sinds Henri Dunant wordt dit principe door artsen verdedigd). Mocht deze weigering bewezen zijn (de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten – BVAS - vernam het bericht via de pers), dan is dit een deontologische en ethische fout, die des te erger is omdat het om een persoon gaat wiens enige band met het conflict haar etnische afkomst is. De weigering is dus racistisch van aard en niet verenigbaar met de verklaring van de World Medical Association over de patiëntenrechten (zie bijlage).
De BVAS veroordeelt stellig een dergelijke houding en biedt haar excuses aan de Joodse gemeenschap aan als deze bewoordingen werden gebruikt. De BVAS is een vereniging die beroepsbelangen verdedigt. Elke arts is vrij om lid te worden of niet. Ze heeft geen bevoegdheid tot onderzoek of het opleggen van sancties. Die bevoegdheid behoort tot de Orde van geneesheren, waarvan het lidmaatschap daarentegen wel verplicht is. De BVAS zal zich dus richten tot de Provinciale Raad van de Orde van geneesheren waar de arts in kwestie is ingeschreven opdat de Raad de nodige sancties zal treffen.
De BVAS wil er nog aan toevoegen dat de houding van deze arts (voor zover die conform is aan wat de pers erover heeft gezegd) de houding is van één individu die zich geenszins vertaalt in de houding van het voltallige Belgische artsenkorps. De Belgische artsen zijn zeer gehecht aan de medische ethiek. De BVAS benadrukt ook dat de patiënt vrij zijn of haar arts kan kiezen, en dat hij zonder enige verplichting of dwang van arts kan veranderen. De getroffen patiënte had zonder enig probleem de nodige zorg moeten krijgen. Uiteraard gomt dit de scheldwoorden en de vernedering die de patiënte heeft moeten ondergaan niet weg. Over de oorlog in Gaza heeft de BVAS trouwens een recent persbericht van de World Medical Association onderschreven:
http://www.wma.net/en/40news/20archives/2014/2014_15/index.html
Dr. Roland Lemye
Voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.