BVAS-persbericht: Resultaten van de BVAS-enquête - verplichte derdebetalersregeling

30 juni 2015

De BVAS-enquête, gekoppeld aan de petitie, werd op amper twee weken tijd door 632 huisartsen ingevuld. Onder deze rubriek vindt u de belangrijkste bevindingen...

30 juni 2015

 

De verplichte derdebetalersregeling (DBR) bij alle huisartsen voor burgers die genieten van de verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering gaat in op 1 juli 2015. Dat de huisartsen tegen de verplichte toepassing van de derdebetalersregeling (een regeringsbeslissing) van in het begin fundamentele bezwaren hadden, wordt nog maar eens bevestigd door de petitie die de BVAS op 17 juni 2015 lanceerde op haar website www.bvas.be. De petitie van de BVAS werd intussen al door 2000 huisartsen ondertekend. Deze petitie blijft online en kan ook na 1 juli nog ondertekend worden. Hoe meer handtekeningen we aan Minister Maggie De Block kunnen overhandigen, hoe sterker het signaal. Artsen vinden het vrije beroep essentieel om een hoog kwalitatieve zorg voor alle burgers van dit land te garanderen, zonder inmenging van overheid en mutualiteiten.

 

De BVAS-enquête, gekoppeld aan deze petitie, werd op amper twee weken tijd door 632 huisartsen ingevuld.

 

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

 

De enquête bevestigt de resultaten van vroegere enquêtes. Daags vóór de start van de verplichte toepassing van de regeling derdebetaler bij rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming, spreken meer dan 9 op tien Belgische huisartsen (94%) zich nadrukkelijk uit tegen de verplichte toepassing van de regeling derdebetaler. Amper 6% ziet geen problemen met deze verplichting. Nochtans geeft 88% procent van de artsen aan de DBR in zijn praktijk toe te passen, waarvan bijna de helft in zeer frequente mate tot zelfs dagelijks. Hieruit kan duidelijk afgeleid worden dat de artsen geen probleem hebben met de derdebetalersregeling op zich, maar wel met de verplichte toepassing ervan. Als men om die reden een verplichting wil invoeren om een kleine minderheid over de streep te halen, dan betekent dit concreet een “nieuwe dictatuur” in de Belgische politiek. Een bizarre redenering voor een centrumrechtse coalitie.

 

De wettelijke regeling voorziet in een verplichte verificatie van de identiteit van de rechthebbende in geval van toepassing van de derdebetalersregeling. De raadpleging van de verzekerbaarheid van de rechthebbende, als voorwaarde om een betaalverbintenis te krijgen, zal worden bewerkstelligd door deze verificatie. In de enquête gaven 7 op 10 huisartsen aan tegen deze verplichte identificatie van de patiënt te zijn (73%).

 

Dat de facturatie bovendien – na een overgangsperiode – verplicht zal worden wanneer men de derdebetalersregeling toepast, kan op nog minder bijval rekenen vanwege de Belgische huisartsen. Bijna 9 op tien huisartsen (86%) gaven in de enquête aan tegen deze verplichting te zijn. 11% van de huisartsen kan zich daarentegen wel vinden in deze verplichte elektronische facturatie. 3% heeft geen mening.

 

Opvallend is dat bijna 4 op 10 van de respondenten aangeven ernstig te overwegen om zijn/haar activiteit stop te zetten wanneer de verplichte derdebetalersregeling met elektronische facturatie in voege treedt. Het betreft hier bijna 250 huisartsen die aangeven uit het beroep te zullen stappen wanneer deze regeling van kracht wordt. Wanneer men de leeftijdscategorie van deze artsen bekijkt, is het nog opmerkelijker dat 46% van deze huisartsen jonger is dan 60 jaar. 11% van de huisartsen die overwegen hun activiteit te stoppen situeert zich tussen 40 en 49 jaar (27 artsen); 28 % van deze artsen bevindt zich in de leeftijdscategorie 50-59 jaar. 15 artsen (6%) zijn zelfs jonger dan 40 jaar. De BVAS is dan ook van mening dat er absolute prioriteit dient gegeven te worden aan deze bevinding en dat deze overheidsmaatregel er niet mag toe leiden dat collega’s zich genoodzaakt zien om hun beroepsactiviteit te beëindigen. De BVAS zal deze collega’s met alle wettelijke en syndicale middelen verdedigen.

 

De BVAS heeft met zijn petitie een duidelijke stem gegeven aan de huisartsen om hun ongenoegen te uiten over de verplichte DBR. Dat de huisartsen evenwel bereid zijn nog een stap verder te gaan en acties te ondernemen, kan ook afgeleid worden uit de resultaten van de enquête.

 

Bijna 8 op 10 huisartsen zijn bereid om affiches op te hangen in de praktijk om hun patiënten te informeren over de nieuwe, ongewenste regelgeving. Op www.bvas.be stelt de BVAS modelaffiches en bijhorende patiëntenfolders ter beschikking die door de huisartsen gedownload kunnen worden. Maar ook de andere voorgestelde acties, met name burgerlijke ongehoorzaamheid, manifestatie op straat en staking (mits permanentie) indien hiertoe wordt beslist door de huisartsenkring, worden met grote meerderheid gesteund door de huisartsen.

 

De resultaten van deze enquête bevestigen de stelling van de BVAS, samen in een gemeenschappelijk front met het GBO, de SSMG, de FAG en het SVH, in zijn strijd tegen de verplichte derdebetalersregeling.

 

Samen met alle collega’s én patiënten zullen we blijven vechten voor het behoud van onze autonomie en de toekomst van ons beroep!

 

 

 

Dr. de Toeuf                                  Dr. Lemye                                         Dr. Scheveneels

Voorzitter                                       Ondervoorzitter                                Lid Raad van bestuur

 

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.