BVAS-persbericht: Rekeningrijden: wie betaalt rekening van de (huis)artsen?

11 februari 2014

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) neemt nota van de idee om het systeem van rekeningrijden, dat voorgesteld werd door het Brusselse Gewest, in te voeren in de zone van het Gewestelijk Expresnet (GEN).

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) neemt nota van de idee om het systeem van rekeningrijden, dat voorgesteld werd door het Brusselse Gewest, in te voeren in de zone van het Gewestelijk Expresnet (GEN).

 

Dit idee heeft geen rekening gehouden met de verplaatsingen voor de gezondheidszorg die niet met het openbaar vervoer kunnen worden gedaan omwille van de afstand en de tijdstippen.

 

De BVAS is terughoudend tegenover dit principe en vestigt de aandacht op de gevolgen voor de toegankelijkheid tot de zorg en de schadelijke effecten van een dergelijk systeem. De Overheid zal de verhoogde kosten voor de verplaatsingen van de thuisbezoeken door de huisartsen op zich moeten nemen, zo niet zullen de patiënten deze kost moeten dragen.  In sommige ziekenhuisdiensten zijn specialisten actief die dagelijks lange trajecten moeten afleggen om hun praktijk uit te oefenen. Deze kosten zullen ten laste van de ziekenhuizen moeten gelegd worden. Ook de patiënten zullen deze extra kosten moeten betalen om naar hun arts of ziekenhuis te gaan.

 

De BVAS herhaalt haar eisen met betrekking tot parkeerfaciliteiten zowel dichtbij ziekenhuizen en dokterskabinetten, als voor huisartsen die op huisbezoek bij hun patiënten gaan. Deze huisbezoeken dreigen te verdwijnen als er geen oplossing uit de bus komt.

 

Dr. Roland Lemye

Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.