BVAS-persbericht: Over de regeling derde betaler

6 mei 2014

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) wil nogmaals wijzen op haar verzet tegen de verplichte regeling derde betaler voor consultaties bij een uitgebreider deel van de bevolking.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) wil nogmaals wijzen op haar verzet tegen de verplichte regeling derde betaler voor consultaties bij een uitgebreider deel van de bevolking.

 

Deze maatregel heeft ongewenste effecten die niets te maken hebben met de financiële moeilijkheden van bepaalde patiënten en die tot uitstel van consultaties kunnen leiden. Voor deze patiëntencategorie is de regeling derde betaler reeds in voege.

 

Het verplicht maken van de regeling derde betaler en de indruk geven dat geneeskundige zorg gratis is, zijn verkeerde signalen die kunnen leiden tot onverantwoordelijk gedrag van patiënten en tot een inflatie van de uitgaven als gevolg van een verhoogd aanbod en een stijgende vraag. Dit leidt tot een geneeskunde aan de lopende band en een verlies aan kwaliteit.

 

Bovendien treedt deze verplichting effectief in werking op 1 januari 2015 wanneer het informaticasysteem van de mutualiteiten deze toepassing mogelijk zal maken. De implementatie is op een onbegrijpelijke manier vervroegd, terwijl de toepassing zelf nog niet beschikbaar is.

 

Misschien vrezen sommigen dat een nieuwe regering meer realisme aan de dag zal leggen, minder dogmatisch zal zijn en dus een mogelijk obstakel kan zijn voor de initieel voorziene datum.

 

Dr. Roland Lemye

Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.