BVAS-persbericht: Onkelinx pleegt Valentijnsstaatsgreep
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft het KB over de terugbetaling van een ivf-procedure teruggetrokken, zonder consultatie van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen en het Verzekeringscomité zoals de wet het voorschrijft.
In het kader van de besparingen in de ziekteverzekering werd vorig jaar beslist om enkel nog in-vitrobehandelingen terug te betalen aan vrouwen tot en met de leeftijd van 41 jaar, conform evidence-based medicine. Voordien lag de leeftijdsgrens op 43 jaar. De maatregel zou de schatkist een besparing van 780.000 euro opleveren.
De regeringscommissaris had op 12 november vorig jaar in het Verzekeringscomité geen bezwaar gemaakt bij dit ontwerp van besparingsbesluit en hij keurde ook het verslag van die vergadering goed op 17 december 2012. Het desbetreffende KB werd op 10 januari laatstleden gepubliceerd.
Zonder consultatie van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen en het Verzekeringscomité, zoals de wet het voorschrijft, heeft de minister zonder het minste respect voor het werk van haar administratie en van de artsen (syndicaten, universiteiten en mutualiteiten) in de bevoegde Technisch Geneeskundige Raad eenzijdig beslist dit KB te schrappen. Het KB dat het KB van 10 januari vernietigt, verscheen vandaag in het Staatsblad, met onmiddellijke ingang. Daaruit blijkt nog maar eens dat het “overlegmodel”, waarover de minister de laatste maanden nochtans in lovende bewoordingen sprak, voor haar niet meer dan een lege doos is.
Sommige patiënten die behandeld werden in de periode van 1 tot 13 februari zullen andere terugbetalingsvoorwaarden kennen voor een identieke behandeling dan patiënten die vanaf Sint-Valentijn 2013 een ivf-behandeling ondergaan.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) heeft haar juristen de opdracht gegeven te onderzoeken hoe ze de dictatoriale demarche van minister Onkelinx op gepaste wijze kan beantwoorden.
Dr. Marc Moens, Voorzitter BVAS.
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.