BVAS-persbericht: Mutualiteitsbonzen als CEO's? In geen 100 jaar!

19 februari 2014

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) stelt zich vragen bij een aantal  opmerkingen van Prof. Dr. Lieven Annemans in de kranten en in de media van vandaag naar aanleiding van zijn (rode) boekje: “De prijs van uw gezondheid”.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) stelt zich vragen bij een aantal  opmerkingen van Prof. Dr. Lieven Annemans in de kranten en in de media van vandaag naar aanleiding van zijn (rode) boekje: “De prijs van uw gezondheid”. Dat Prof. Dr. Lieven Annemans graag reclame voor zijn boek wil maken, dat is zijn goed recht. Om het even welke nonsens verkopen om het verkocht te krijgen, dat is voor de BVAS een intellectuele brug te ver.

 

Aangezien het rode boekje van Prof. Dr. Lieven Annemans nog niet in de rekken ligt maar de media er wel aandacht aan besteden, heeft de BVAS – net als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx – toch enkele pertinente opmerkingen.

 

Wie de verschillende interviews in de kranten heeft doorworsteld en kennis van zaken heeft, kan niet anders dan besluiten dat Prof. Dr. Lieven Annemans enkele jaren niet in België heeft doorgebracht. Terecht haalt hij bv. de problemen van overconsumptie en antibiotica aan, maar dit zijn pijnpunten die al jaren zowel op de politieke als op de sectoriële agenda staan en waar in overleg met de betrokken actoren wordt aan gewerkt.

 

Maar klap op de vuurpijl is toch wel zijn betoog voor een nog grotere rol van de mutualiteiten, waarbij concurrerende ziekenfondsen artsen en andere zorgverstrekkers in loondienst zullen hebben. Wie wil weten tot wat dit leidt, moet maar naar de overkant van de oceaan kijken, waar CEO’s van die concurrerende ziekteverzekeraars jaarlijks miljoenen dollars aan salaris opstrijken terwijl ze hun eigen patiënten noodzakelijke zorg ontzeggen.

 

Voor de BVAS zijn de mutualiteiten in de huidige overlegstructuren geen betrouwbare partner meer en ze zijn zeker geen verdediger van de patiënten. Ze bewezen dat in 2012 door hun leden de terugbetaling van noodzakelijke medicijnen te ontzeggen om niet zelf te moeten besparen op hun administratiekosten.

 

Dr. Marc Moens                                                       Dr. Roland Lemye

Ondervoorzitter BVAS                                             Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.