BVAS-persbericht: Laattijdige publicatie KB's zorgt voor kopbrekens

18 maart 2013

De laattijdige publicatie van twee nomenclatuur-KB’s - één over de verlenging van de overgangsmaatregel in de medische urgentiegeneeskunde en één over de wijziging van de nomenclatuur in intensieve zorg - zorgt voor de nodige problemen.

De laattijdige publicatie van twee nomenclatuur-KB’s - één over de verlenging van de overgangsmaatregel in de medische urgentiegeneeskunde en één over de wijziging van de nomenclatuur in intensieve zorg - zorgt voor de nodige problemen.

 

Niet-urgentisten (*) mogen sinds 2005 prestaties attesteren op de dienst spoedgevallen om zo het tekort aan urgentieartsen op te vangen. Deze overgangsmaatregel werd eerst verlengd tot eind 2008 en dan tot 31 december 2012. Op 11 oktober vorig jaar heeft de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV) minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx geadviseerd de overgangsmaatregelen – vanaf nu met inbegrip van de geriaters – nogmaals te verlengen, dit keer tot 31 december 2016. Het KB met die verlenging werd op 11 maart jongstleden gepubliceerd, waardoor het pas in voege treedt op 21 maart aanstaande. In theorie zou dit betekenen dat de prestaties in de periode van 1 januari 2013 tot 21 maart 2013 niet door niet-urgentisten hadden mogen worden geattesteerd.

 

Zover komt het gelukkig niet. Gezien alle betrokkenen unaniem akkoord waren dat deze verlenging als een “ononderbroken periode” moet worden beschouwd, zal het RIZIV ook de prestaties in de periode van 1 januari tot 21 maart 2013 van niet-urgentisten aanvaarden.

 

De laattijdige publicatie van een ander KB, over de wijzigingen van de nomenclatuur van de reanimatieverstrekkingen op de dienst voor intensieve zorg, zal evenmin problemen opleveren. Volgens de bestaande tekst van het KB van 20 september 2012 mogen niet-intensivisten een reeks reanimatieverstrekkingen slechts uitvoeren en attesteren tot uiterlijk 31 december 2012. Er was een overgangsperiode van twee jaar voorzien, maar door vertraging bij de redactie door de Technisch Geneeskundige Raad raakte het KB maar op 18 oktober 2012 gepubliceerd en trad het pas in voege op 1 december 2012. Op dat ogenblik was de origineel voorziene overgangsperiode van twee jaar bijna voorbij.

 

Daarom zal eerstdaags een nieuw KB worden gepubliceerd dat de overgangsperiode tot 31 december 2013 zal verlengen. Om elke onderbreking te vermijden zal het nieuwe KB als datum van invoegetreding 1 december 2012 vermelden.

 

Dr. Marc Moens, voorzitter BVAS.

 

(*) Lijst met de disciplines die in de urgentiegeneeskunde prestaties mogen leveren:

1) Anesthesisten-reanimatoren

2) Interne geneeskunde

3) Cardiologie

4) Gastro-enterologie

5) Pneumologie

6) Reumatologie

7) Chirurgie

8) Neurochirurgie

9) Urologie

10) Orthopedische chirurgie

11) Plastische chirurgie

12) Pediatrie

13) Neurologie

14) NIEUW: geriatrie

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.