BVAS-persbericht: Ingangsexamen geneeskunde in Franstalig België
De BVAS feliciteert de 641 geslaagden voor het ingangsexamen tot de studies geneeskunde die de Franse gemeenschap voor het eerst organiseerde. Tot voordien zouden de 3.473 kandidaten die zich dit jaar inschreven voor dit ingangsexamen zich waarschijnlijk hebben ingeschreven in het eerst jaar geneeskunde. De uitval van die studenten om naar de volgende jaren door te stromen, was bijzonder groot. Dit betekende een enorm verlies aan inspanningen en financiële middelen zowel van de ouders, van de studenten als van de universitaire instellingen die voor hun opleiding moeten instaan. De universitaire instellingen kunnen de vrijgekomen financiële middelden inzetten tot optimalisatie van de opleidingen. De BVAS heeft steeds de hoogste prioriteit gegeven aan de kwaliteit van de opleiding.
Van de 18,46 % geslaagden in het ingangsexamen wordt verwacht dat +/- 90 % zal kunnen doorstromen en arts zal worden. De gemeenschapsminister zal er moeten over waken dat de 607 RIZIV nummers die kunnen worden toegekend door de federale minister worden gebruikt in relatie tot de behoeften van de bevolking en niet meer in relatie tot de behoeften van de universitaire ziekenhuizen.
Er mag ook niet vergeten worden dat er buiten de klassieke klinische medische noden, ook sectoren bestaan die buiten behoeften, niet in het minst in de research.
De BVAS betreurt dat de kwaliteit van het Franstalig middelbaar onderwijs ondermaats is. Daar moet dringend aan gewerkt worden. Geneeskunde moet immers naast het humane, holistische aspect ook steeds gebouwd worden op een stevige wetenschappelijk fundament. De Franstalige studenten zijn jammer genoeg slachtoffer van deze situatie die er voor gezorgd heeft dat ze hun droom niet kunnen verwezenlijken om arts te worden.
Dr. Marc Moens
BVAS-Voorzitter
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.