BVAS-persbericht: "Haal Impulseo-premie uit berekeningsgrondslag van de sociale bijdragen"
Huisartsen die een Impulseo-premie bekomen, moeten hier belastingen (aan een verlaagd tarief) op betalen. Jammer genoeg gaan ook hun sociale bijdragen de hoogte in omdat de premie als een beroepsinkomen wordt gezien. Omdat dit een aanmoedigingspremie is en niet dient om enig inkomensverlies te compenseren, vraagt de BVAS de FOD Sociale Zekerheid om de Impulseo-premie uit de berekeningsgrondslag van de sociale bijdrage te lichten.
Net als vorige jaren komt rond deze tijd de problematiek van de belastbaarheid van de Impulseo-dossiers terug bovendrijven. Nogal wat huisartsen zijn verbaasd dat de Impulseo-premie belast wordt als beroepsinkomen en dat bijgevolg hiermee rekening wordt gehouden bij de berekening van de sociale bijdrage.
Dankzij de inspanningen van de BVAS bij de Federale Overheidsdienst Financiën is de belastingvoet voor de Impulseo-premie vanaf het aanslagjaar 2012 teruggebracht naar 16,5%. Maar voor de berekening van de sociale bijdrage neemt de FOD Sociale Zekerheid de totaliteit van de premie in rekening.
Dit is en kan nooit de bedoeling zijn geweest van een aanmoedigingspremie. Impulseo is in het leven geroepen om huisartsen aan te moedigen zich te vestigen in een regio waar (te) weinig huisartsen beroepsactief zijn. Impulseo is er nooit gekomen als een compensatiemaatregel voor derving van inkomsten. Verder is er geen causaal verband tussen de uitgevoerde prestaties binnen de beroepsactiviteit en het gegenereerde inkomen, nochtans een conditio sine qua non om de berekeningsgrondslag van de sociale bijdrage te berekenen.
De BVAS zal de nodige stappen zetten om de FOD Sociale Zekerheid de Impulseo-premie uit de berekeningsgrondslag van de sociale bijdrage te doen lichten, waardoor de huisartsen minder sociale bijdragen zullen moeten betalen.
Dr. Marc Moens, Voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.