BVAS-persbericht: CM weigert terechte terugbetalingen cervixkankerscreening
In een brief aan de juridische dienst van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) verwondert een vrouw er zich over dat de Christelijke Mutualiteit (CM) haar consultatie niet terugbetaalt omdat het getuigschrift voor verstrekte hulp ook de code voor cervixkankerscreening vermeldt, terwijl het nog geen drie jaar geleden is dat ze een vorige screening onderging.
In haar brief aan de vrouw schrijft de CM dat vanaf 1 januari 2013 de wettelijke toepassingsregels zullen worden toegepast, waarbij er drie kalenderjaren tussen twee screenings naar baarmoederhalskanker moeten zitten.
Over dat principe was er een akkoord in november vorig jaar, maar het besluit hierover is tot op de dag van vandaag nog niet ondertekend door de Koning en dus nog niet gepubliceerd in het Staatsblad.
Het ontwerp van KB vermeldt expliciet dat het “in voege zal treden de eerste dag van de maand volgend op de datum van publicatie”, wat retroactiviteit uitsluit. Voor de dame in kwestie betekent dit dat de CM deze nieuwe toepassingsregels niet mag toepassen. De CM moet dus de consultatie èn het nemen van het baarmoederhalsuitstrijkje terugbetalen.
De BVAS maakt zich zorgen hoeveel vrouwen de laatste weken onterecht een dergelijke weigeringsbrief in hun bus hebben gekregen en hoeveel huisartsen en gynaecologen met deze nieuwe CM-pesterijen opnieuw worden geconfronteerd. Geëxtrapoleerd op basis van de beschikbare gegevens van het eerste semester van vorig jaar, voeren artsen jaarlijks ongeveer 800.000 uitstrijkjes uit, gemiddeld bijna 67.000 per maand. Wellicht kregen enkele honderden, zo niet duizenden vrouwen inmiddels een weigeringsbrief in hun bus. Onterecht.
De BVAS roept de CM op om met onmiddellijke ingang deze flagrante fout recht te zetten, de terugbetalingen toch uit te voeren en zich te verontschuldigen bij zowel haar CM-leden als de artsen.
Dr. Marc Moens,
Voorzitter BVAS
De CM-weigeringsbrief vindt u hier.
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.