BVAS-persbericht: BVAS vecht wet op verbod vrije honoraria aan

6 mei 2013

De raad van bestuur van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) heeft afgelopen zaterdag unaniem beslist om bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift tot vernietiging van de wet op het verbod van vrije honoraria in twee- en meerpersoonskamers in te dienen. In dezelfde vergadering werd Dr. Roland Lemye als nieuwe BVAS-voorzitter verkozen en is de nieuwe structuur van het Directiecomité voorgesteld.

De raad van bestuur van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) heeft afgelopen zaterdag unaniem beslist om bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift tot vernietiging van de wet op het verbod van vrije honoraria in twee- en meerpersoonskamers in te dienen. In dezelfde vergadering werd Dr. Roland Lemye als nieuwe BVAS-voorzitter verkozen en is de nieuwe structuur van het Directiecomité voorgesteld.

 

Ondanks hevig weerwerk door de BVAS heeft het federale parlement eind vorig jaar de wet op het verbod van vrije honoraria in twee- en meerpersoonskamers goedgekeurd. Het juristenteam van de BVAS heeft de gestemde wet de laatste maanden onder de loep genomen en meent dat er voldoende juridische argumenten zijn om bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift tot vernietiging van deze wet in te dienen. Het Directiecomité van de BVAS zal een advocatenkantoor aanwijzen dat tegen uiterlijk eind juni van dit jaar het verzoekschrift bij het Grondwettelijk zal inleveren.

 

De raad van bestuur heeft eveneens Dr. Roland Lemye verkozen tot de nieuwe BVAS-voorzitter, in opvolging van Dr. Marc Moens die zijn derde driejarig mandaat beëindigde. Scheidend voorzitter Moens bedankte uitvoerig de leden van de BVAS voor hun onvoorwaardelijke steun en medewerking de afgelopen drie jaren. Hij wenste Dr. Roland Lemye alle succes toe en hij blijft ondervoorzitter van de BVAS. Dr. Moens zal eveneens de verantwoordelijkheid voor de Cel Communicatie (zie hieronder) voor zijn rekening nemen. Dr. Roland Lemye - die ook voorzitter is van de Kamer van Henegouwen, Namen en Waals-Brabant – prees de inzet van Dr. Marc Moens en bedankt hem uitvoerig voor zijn continue strijd om de syndicale belangen van de artsen te verdedigen.

 

Tot slot werd op de raad van bestuur het nieuwe Directiecomité voorgesteld:

 

Voorzitter: Dr. Roland Lemye

 

Ondervoorzitters: Dr. Marc Moens, Dr. Michel Vermeylen, Dr. Jacques de Toeuf en Dr. Luc De Clercq

 

Secretarissen-generaal: Dr. Yves Louis en Dr. Michel Masson

 

Schatbewaarder: Dr. Louis Deflandre

 

Internationale betrekkingen: Dr. Bernard Maillet

 

AMF-voorzitter: Dr. Michel Vermeylen

 

De hierondervermelde permanente werkgroepen werden opgericht en zullen werken onder de verantwoordelijkheid van het Directiecomité:

 

1. Werkgroep Communicatie: onder de verantwoordelijkheid van Dr. M. Moens en Dr. B. Dedonder voor de website

 

2. Werkgroep Huisartsgeneeskunde: onder de verantwoordelijkheid van Dr. M. Vermeylen, samen met Dr. H. Roels en Dr. D. Scheveneels

 

3. Werkgroep Ziekenhuizen: onder de verantwoordelijkheid van Dr. Y. Louis, samen met Dr. L. De Clercq en Dr. P. Devos

 

4. Werkgroep Defederalisering:

- Voor de Vlaamse Gemeenschap: onder de coördinatie van Dr. Y. Louis die ook verantwoordelijke zal zijn

- Voor het Brusselse Gewest: onder de verantwoordelijkheid van Dr. M. Vermeylen en Dr. E. Debersaques

- Voor de Waalse Gemeenschap: onder de verantwoordelijkheid van Dr. M. Masson

 

5. Werkgroep Internationale Betrekkingen: onder de verantwoordelijkheid van Dr. B. Maillet

 

6. Werkgroep Syndicalisering: onder de verantwoordelijkheid van Dr. Lemye en Dr. J. de Toeuf

 

7. Werkgroep Relaties met andere medische organisaties: onder de verantwoordelijkheid van Dr. D. Scheveneels, Dr. H. Roels, Dr. M. Vermeylen en Dr. V. Lamy

             

Dr. Roland Lemye

Voorzitter BVAS

  

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.