BVAS-persbericht: BVAS gaat voor de vernietiging van het KB over de pensioenhervorming
Deze avond heeft de Raad van Bestuur van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) beslist naar de Raad van State te stappen met een beroep tot nietigverklaring van het Koninklijk Besluit over de pensioenhervorming. Voor de BVAS is dit KB discriminerend naar artsen toe.
Op 18 juni 2013 publiceerde het Belgisch Staatsblad het KB van 6 juni over de pensioenhervorming. Eén van de maatregelen die hierin werd opgenomen is dat vanaf 2013 alle gepensioneerden van minstens 65 jaar oud zonder beperking extra inkomsten kunnen verwerven op voorwaarde dat ze een loopbaan van 42 jaar hebben.
Deze regeling is discriminerend o.m. voor artsen, aangezien het onmogelijk is om op hun 65ste aan 42 jaar professionele activiteit te geraken. Hun loopbaan kan immers maar beginnen nadat zij hun studiejaren in de geneeskunde en hun stagejaren hebben volbracht. Het “afkopen” van de studie – en/of specialisatiejaren kan nuttig zijn voor het bepalen van de hoegrootheid van het pensioen, maar komt niet in aanmerking voor de bepaling van de duur van de carrière.
Reeds in maart 2013 heeft de BVAS met aandrang de bevoegde ministers gevraagd rekening te houden met de discriminerende gevolgen van deze pensioenhervorming en stelde zij concrete alternatieve oplossingen voor.
Ook de Raad van State oordeelde dat de voorwaarde van 42 jaar loopbaan om na de leeftijd van 65 te mogen werken zonder inkomensbeperking en met behoud van het pensioen niet voldoende gefundeerd is. Alle bezwaren werden evenwel genegeerd. De BVAS ziet zich dan ook genoodzaakt zich tot de Raad van State te wenden met het verzoek dit KB van 6 juni 2013 nietig te verklaren.
Deze maatregel is overigens niet alleen discriminerend naar artsen (en andere professionele groepen) toe. Deze maatregel staat bovendien haaks op het huidige politieke beleid om de beroepsbevolking aan te moedigen langer aan het werk te blijven. Artsen die na hun 65ste blijven werken, kunnen de vergrijzingsgolf mee helpen opvangen en een eventueel (huis)artsentekort compenseren.
Voorlopig stijgt nog het aantal gepensioneerde zelfstandigen dat zijn activiteit na zijn 65ste voortzet. Ten gevolge van dit KB zou deze trend wel eens kunnen keren, zeker wat het artsenberoep betreft. Uit een enquête die in het voorjaar 2013 onder jonge, startende Vlaamse artsen werd gehouden, bleek dat 55% van hen 67 jaar als een correcte pensioenleeftijd beoordeelt, doch 33% vond deze leeftijd te hoog, gezien de lange, zware werkdagen van het artsenberoep. Amper 12% van die jonge collegae verwacht dat ze hun beroep ook na hun 67ste zullen (moeten) uitoefenen.
Omdat de problematiek van de 42 loopbaanjaren niet alleen de artsen treft, maar ook de beoefenaars van andere vrije beroepen zoals tandartsen, juristen, advocaten, notarissen ….. en in het bijzonder de vrouwelijke beroepsbeoefenaars, roept de BVAS eveneens de belangenverenigingen van de andere getroffen beroepsgroepen op om samen met de BVAS het verzoekschrift in te dienen zodat meteen een krachtig signaal aan de regering wordt gezonden.
Dr. Roland Lemye
Voorzitter BVAS
Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.