BVAS-persbericht: Burn-out en artsenleed

18 februari 2014

De Franse artsenvereniging UFML (Union française pour une médecine libre) organiseerde vandaag een “Zwarte Dag” om de overheden en de publieke opinie te wijzen op de professionele lijdensweg van nogal wat artsen. Naar hun verzuchtingen wordt weinig geluisterd, laat staan dat ze worden erkend omdat een arts nog vaak als een bevoorrechte burger wordt aanzien.

De Franse artsenvereniging UFML (Union française pour une médecine libre) organiseerde vandaag een “Zwarte Dag” om de overheden en de publieke opinie te wijzen op de professionele lijdensweg van nogal wat artsen. Naar hun verzuchtingen wordt weinig geluisterd, laat staan dat ze worden erkend omdat een arts nog vaak als een bevoorrechte burger wordt aanzien. Het is nochtans een beroep dat in het groepje thuishoort waar het aantal gevallen van burn-out, depressies en zelfdodingen het hoogst is.

 

De oorzaken zijn de zware verantwoordelijkheden, het meer en meer in diskrediet brengen van het beroep, het breed uitsmeren van de minste medische fout, de herhaalde beschuldigingen over de incompetentie bij het voorschrijven als er al niet geïnsinueerd wordt dat artsen gewoon naar de pijpen van de farmaceutische industrie dansen. De maatschappij stelt steeds hogere eisen, de verbale agressies stapelen zich op, de administratieve rompslomp explodeert, de principes waarop de vertrouwensrelatie arts-patiënt (zoals het medische geheim) zijn gebaseerd worden met de voeten getreden. Stresssituaties volgen elkaar op. De negatieve gevolgen laten zich niet alleen voelen bij de arts, maar ook bij de patiënt.

 

Een arts met burn-out kampt met een laag zelfbeeld, heeft last van chronische vermoeidheid, heeft slaap- en geheugenproblemen en wordt meer en meer onverschillig. Zij/hij kan een gevaarlijke arts worden.

 

Het is hoog tijd dat er voor dit probleem oplossingen worden gevonden.

 

Dr. Roland Lemye

Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.