BVAS-persbericht: brief aan minister Laurette Onkelinx over de niet-conventionele praktijken in de geneeskunde

8 maart 2013

Gisteren stuurde de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) een brief aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx over de niet-conventionele praktijken in de geneeskunde.

Gisteren stuurde de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) een brief aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx over de niet-conventionele praktijken in de geneeskunde.

 

De BVAS blijft resoluut vasthouden aan haar ingenomen standpunt:

 

- De wet van 29 april 1999 betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen moet dringend worden afgeschaft. Er is dan ook geen reden meer om boetes te betalen aan verenigingen die er slapend rijk van worden;

- Alleen artsen kunnen, na een voorafgaande diagnose, eventueel niet-conventionele praktijken toepassen, mits dit gebeurt in complementariteit met de klassieke geneeskunde en mits respect van de medische plichtenleer;

- De strafmaatregelen tegen de onwettige uitoefening van de geneeskunde die voorzien zijn in het KB 78 op de uitoefening van de gezondheidsberoepen moeten worden toegepast;

- Indien de regering, in ondergeschikte orde, zou menen dat deze wet tegen alle wetenschappelijke evidentie in zou moeten blijven bestaan, dan dient de rol van het parlement voluit behouden te blijven als conditio sine qua non.

 

Dr. Marc Moens, Voorzitter BVAS

 

Bijlagen:

- Brief aan minister Laurette Onkelinx

- Bijlage 1

- Bijlage 2

- Bijlage 3

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.