BVAS-persbericht: Besparingsbudget voor gezondheidszorg

22 oktober 2014

De Algemene Raad heeft het budget voor de gezondheidszorg, dat door de regering was voorgesteld, goedgekeurd – maar zonder enthousiasme.

De Algemene Raad heeft het budget voor de gezondheidszorg, dat door de regering was voorgesteld, goedgekeurd – maar zonder enthousiasme.

 

Het gaat wel degelijk om een besparingsbudget, met onder meer een indexsprong, een daling van de groeinorm en een besparing van 355 miljoen euro. De artsen, die in de Algemene Raad geen stemrecht hebben, moeten een groot deel van deze besparingen dragen want alleen al hun budget werd met 122 miljoen euro verminderd. Zeventig miljoen euro is een algemene maatregel op de honoraria. Een vereenvoudiging van het remgeld bij consultaties van specialisten (zie tabel in bijlage) moet bijna 33 miljoen euro besparen.

 

Wat de huisartsen betreft, het deel van het budget voorzien voor het Globaal Medisch Dossier (GMD) dat niet werd gebruikt, goed voor 17 miljoen euro, wordt aangeslagen in 2015.

 

Ten slotte wordt de verplichte regeling derde betaler voor de voorkeursgerechtigden en vooral voor de chronisch zieken uitgesteld. De voorziene besparing hierdoor bedraagt 38,5 miljoen euro. Het is dus eerder een uitgestelde uitgave die bovendien allicht ook ondergewaardeerd is. In ieder geval staat een verplichte regeling derde betaler haaks op de wil om alle actoren te responsabiliseren, de patiënt inbegrepen.

 

Naast de besparingen bevat het voorstel een catalogus van goede bedoelingen waarvan men hoopt dat ze zullen gerealiseerd worden zonder er te sterk in te geloven. Ze zijn immers niet te verzoenen met alle aangekondigde structurele hervormingen.

 

Het is ondertussen prettig te vernemen dat de doelstellingen van de regering de vrije keuze van de patiënt en de diagnostische en therapeutische vrijheid van de zorgverstrekkers zullen respecteren en dat ze bescherming zullen bieden van de privacy, met terzelfdertijd een beperking van de administratieve last.

 

De artsen zijn eveneens verheugd dat voorrang zal gegeven worden aan het overlegmodel. Ze wensen wel dat het overleg artsen-ziekenfondsen zijn juist evenwicht terugvindt, want zonder dit evenwicht wordt overleg gewoonweg onmogelijk.

 

Op het ogenblik dat de verzekeringsinstellingen transparantie en striktheid eisen zou het trouwens niet meer dan wenselijk zijn dat ook zij een budgettaire inspanning leveren, door een vermindering van de financiering van hun administratie en door de publicatie van hun uitgaven en inkomsten aan de Algemene Raad.

 

Dr. Roland Lemye

Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter

david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.