BVAS ondersteunt perinataal zorgprogramma en roept artsen op tot actieve deelname

4 februari 2025

Brussel

Het ‘interfederaal perinataal zorgprogramma’ beoogt kwetsbare zwangere vrouwen vroegtijdig op te sporen via de Born-in-Belgium screeningstool en hen te begeleiden tot en met de eerste 1000 levensdagen van hun kind. Dit initiatief draagt bij aan het welzijn van de moeder en het gezin en beoogt een significante verbetering van de eerste levensjaren van het kind. Het programma sluit naadloos aan bij de aanbevelingen van de Belgische Academie voor Pediatrie in hun Plan voor het Kind van maart 2024.

Image
Moeder en baby

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) steunt dit project en doet een oproep aan artsen om - voor de geopende vacatures - gemotiveerde, bekwame en betrokken zorgcoaches of zorg- en welzijnscoördinatoren te laten inschrijven. Deze coördinatoren zijn het vaste aanspreekpunt en referentiepunt tijdens de 1000 dagen, zowel voor de zwangere vrouw als voor het zorg- en welzijnsteam. De zorg- en welzijnscoördinator is de vertrouwenspersoon voor het gezin. Hij/zij waakt erover dat de geïdentificeerde noden worden beantwoord en dat de vrouw effectief toegang heeft tot de juiste zorg en ondersteuning.

BVAS beschouwt dit initiatief als een belangrijke stap in de strijd tegen kinderarmoede. De impact van armoede op jonge kinderen is immers aanzienlijk en vraagt om structurele en nabije ondersteuning van kwetsbare gezinnen. In Vlaanderen zijn er, binnen het kader van het perinataal zorgprogramma,  reeds vijf projecten opgezet die tot 30 september 2026 financiële middelen ontvangen voor de ondersteuning van jonge gezinnen in armoede .

Niet ‘praten’, maar ‘doen’

De overheid investeert aanzienlijke middelen in het project.  BVAS waarschuwt echter voor het risico dat een (te) groot deel van deze middelen naar omkadering vloeit in plaats van naar concrete zorg. Daarom pleit BVAS voor een grondige impactanalyse.



Dit houdt in dat er vooraf een nulmeting wordt uitgevoerd en duidelijke, meetbare en opvolgbare indicatoren worden vastgesteld. Zonder nauwgezette monitoring en evaluatie dreigt het project immers te verworden tot een loutere budgettaire operatie waarbij de focus eerder ligt op het veilig stellen van het jaarlijkse budget, dan op het daadwerkelijk behalen van de concrete doelstellingen op het terrein.

BVAS vestigt ook specifiek de aandacht op de precaire woonsituatie van vele kinderen in armoede, een factor die hun gezondheid ongunstig beïnvloedt. Het Riziv kan deze problematiek niet alleen oplossen; de deelstaten moeten hierin hun verantwoordelijkheid opnemen.

BVAS roept artsen dan ook op om dit project actief te ondersteunen en de zorg voor kwetsbare zwangere vrouwen en hun kinderen te versterken.

Oproep aan de ziekenfondsen

Ook de ziekenfondsen kunnen een waardevolle bijdrage leveren. BVAS vraagt hen om de inclusiecriteria nauwgezet te bewaken en actief bij te dragen aan het welslagen van het programma. Concreet stelt BVAS voor dat ziekenfondsen:

  1. De aansluiting van kwetsbare moeders en pasgeborenen bij de aanvullende ziekteverzekering kosteloos maken gedurende de eerste twee levensjaren.
  2. Een tegemoetkoming voorzien voor de aankoop van luiers en poedermelk binnen deze periode.

Dit project heeft het potentieel om de levenskwaliteit van kwetsbare moeders en hun kinderen fundamenteel te verbeteren. BVAS rekent op een gezamenlijke inspanning van artsen, ziekenfondsen en de overheid om deze doelstelling te realiseren.

 

Dr. Johan Blanckaert,

Voorzitter

 

Klik HIER om de volledige informatie en programma te raadplegen

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.