BVAS-leden verdeeld over ‘fit note’ door arbeidsarts
Zowel de afschaffing van het ziektebriefje van korte duur als de ‘fit note’ voor langdurig zieken staan hoog op de politieke agenda. Om een genuanceerd standpunt in te nemen besloot BVAS om de eigen leden (huisartsen en artsen-specialisten) te bevragen via een online-enquête. Hoewel de enquête minder dan twee dagen liep, was de respons zo groot dat de resultaten representatief zijn voor onze achterban.
Grote verrassing in onze enquête is de steun voor de zogenaamde ‘fit note’ waarmee een arbeidsarts in overleg met de langdurig zieke en zijn behandelende arts kan aangeven wat de patiënt wel nog aankan. Aangezien het voorstel nog relatief nieuw is, mag het niet verwonderen dat bijna een kwart (23,3%) van de BVAS-leden zich nog geen mening heeft gevormd. Van de andere respondenten zegt 50,8% het idee genegen te zijn.
Dat niet alle artsen vragende partij zijn om het ziekteattest van korte duur in de vuilnisbak te kieperen, was al duidelijk. Als we abstractie maken van de 11,1% leden die ‘geen mening’ heeft, dan is 40,1% voor de afschaffing en 59,9% tegen. Achter die Belgische cijfers gaat een kloof tussen Vlaanderen en Wallonië schuil. Boven de taalgrens is 54% pro afschaffing en 46% contra. Onder de taalgrens is het beeld anders: 75,7% is contra en 24,3% pro.
De redenen waarom leden van BVAS het ziektebriefje van korte duur in de prullenmand willen, lopen wel min of meer gelijk in beide taalgroepen. In volgorde van belangrijkheid zijn dat: ‘meer tijd voor medische akten door vermindering van administratieve taken’, ‘minder druk op de arts-patiëntrelatie’, ‘minder onnodige medicalisering’ en ‘minder misbruik van attesten’. Over de vraag voor hoeveel dagen het ziektebriefje afgeschaft mag worden bij de artsen die akkoord gaan met de afschaffing, lopen de meningen uiteen. Er zijn ongeveer evenveel voorstanders van 1 dag als van 2 of 3 dagen. Een heel kleine minderheid vindt dat het ook voor 4 tot 7 dagen kan.
Op de vraag naar het waarom bij de artsen die gekant zijn tegen de afschaffing van het ziektebriefje geven de respondenten in onze enquête als voornaamste reden aan dat ze vrezen voor een ‘verhoging van de maatschappelijke kost door misbruik’. Andere redenen waarom het ziektebriefje behouden moet blijven: ‘onjuiste zelfdiagnose van de patiënt en te late diagnose door de arts met zwaardere medische gevolgen’ en ‘een hoger risico op (foute) zelfmedicatie’.
Mocht het ziektebriefje van korte duur afgeschaft worden, dan verwacht drie kwart van de leden geen daling van hun inkomsten.
Dr. Luc Herry
Voorzitter BVAS
Over BVAS
Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.
De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.
Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.