BVAS grote winnaar bij medische verkiezingen

29 juni 2023

Met 26,28 % van de huisartsen, 80,07 % van de specialisten en een totaal van 57,25 % van de stemmen, is BVAS verheugd haar 7 van de 12 zetels in de Nationale Commissie artsen-ziekenfondsen te behouden, en daarmee het grootste artsensyndicaat van het land te blijven. Tegelijk bedankt BVAS de artsen voor de grote opkomst.  

Image
ABSyM BVAS

Eerst en vooral wil BVAS alle artsen bedanken die hebben deelgenomen aan de verkiezingen.

Dit deelnamepercentage is een duidelijke stijging ten opzichte van de verkiezingen van 2018, ondanks de administratieve fouten van het RIZIV waardoor artsen ook dit jaar weer benadeeld werden.

Van maar liefst 8.000 artsen stond het adres verkeerd in de bestanden van het RIZIV en daardoor ontvingen zij geen uitnodiging om te stemmen.

Feitelijke deelname

BVAS wil ook graag de kerk in het midden houden wat betreft het percentage kiezers. Het RIZIV spreekt nog steeds over 59.000 artsen, maar we moeten erop wijzen dat er slechts 39.000 artsen praktiseren in België*.

BVAS wil daarom de cijfers van het RIZIV corrigeren. Het waren 53,6% van de artsen die hun stem uitbrachten, waarvan 57,25 %  stemde op BVAS.

De artsen hebben massaal gestemd voor het in stand houden van het vrije beroep van arts en tegen de evolutie naar staatsgeneeskunde.

 

*KCE rapport 72A: Het aanbod van artsen in België. Huidige toestand en toekomstige uitdagingen. 2008

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.