Business Continuity Plan is nu absolute prioriteit voor e-Health

28 januari 2020

Gisteren werkte het e-Healthplatform niet, waardoor onder meer elektronisch voorschrijven onmogelijk was. Maar ook vandaag kon  Recip-e niet functioneren, dit keer door een hostingprobleem bij Proximus. BVAS reageert met grote verontwaardiging. 

Image

Artsen ondervinden nu al twee dagen ernstige problemen onder meer met elektronisch voorschrijven. Maandag lag het eHealthplatform een groot deel van de dag plat, waardoor elektronische voorschriften niet tot op de server van Recip-e raakten. En ook vandaag was elektronisch voorschrijven onmogelijk, dit keer door een probleem bij Proximus dat instaat voor de hosting van Recip-e.

De frustraties bij de gebruikers, zowel artsen als apothekers, stegen ten top en richtten zich vooral op Recip-e.

Maar samen met de artsen en apothekers was Recip-e twee keer het slachtoffer van de pannes. Op het moment dat elektronisch voorschrijven verplicht wordt, haalt deze rampzalig slechte dienstverlening de geloofwaardigheid van het systeem volledig onderuit. Dit kan zo niet verder.

Het is aan de overheid om in een continu beschikbaar en performant eHealthsysteem te voorzien, via een sluitend business continuity plan dat ook bij rampen de dienstverlening blijft garanderen. Dit business continuity plan moet nu eindelijk in orde worden gebracht.

Zolang de overheid geen spijkerharde garanties voor het goed functioneren van de bestaande digitale tools kan bieden, is het volstrekt onaanvaardbaar om bijkomende toepassingen, zoals de harmonisering van sociale voordelen, op het e-Healthplatform aan te schakelen, of andere toeters en bellen. First things first!.

Dr. Philippe Devos, voorzitter BVAS

Dr. Marc Moens, voorzitter Recip-e en erevoorzitter BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.